foradia subscriutegrat

Premis Joan Valls i Jordà 2014

El mestre de Castalla Francesc Verdú Pérez i la Plataforma en defensa de la Llei de Dependència Alcoià-Comtat són els guardonats enguany amb el XXè Premi Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català que atorga l'Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà d'Alcoi.

foto joan valls

Escultura per als premiats Joan Valls d’Antoni Miró ./Foto: Tomàs Tapia

Els premiats rebran els seus guardons –una escultura obra d’Antoni Miró– en un acte públic que Amics de Joan Valls  al Casal Ovidi Montllor de la nostra ciutat a aquest dissabte 15 de març, a les 20.00 h., on també es farà públic el XXXIè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d’Alcoi a la poeta de Terrassa Empar Sáez pel seu llibre Dona i ocell, publicat per l’Editorial Denes.

Convocatòria Lliuraments 2014Francesc Verdú Pérez ha exercit com a mestre durant 37 anys a Castalla, durant els quals ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en els centres on ha impartit docència. La seua activitat en defensa de la llengua i el país, però, s’ha eixamplat a l’àmbit cultural i cívic, on destaca especialment el seu treball com a president del Centre Cultural Castallut. Des d’aquesta entitat, Francesc Verdú va contribuir decisivament a l’organització de congressos i jornades d’estudi i debat com el Simposi d’Estudi i Festa dedicat a Enric Valor, el Centenari d’aquest mateix escriptor, l’Any Estellés o l’Homenatge a Joan Fuster, les dues Trobades d’Escoles en Valencià celebrades en aquesta població de l’Alcoià, la promoció del Grup de Senderisme del Centre Cultural Castallut o el Premi Literari Infantil Foia de Castalla, que ja compta amb 25 edicions. Promotor així mateix de fires del llibre, setmanes verdes, representacions teatrals, conferències, projecció de pel·lícules en valencià i un llarg etcètera, Francesc Verdú és un autèntic dinamitzador i activista cultural de llarga i reconeguda trajectòria que també ha exercit com a delegat sindical del STEPV o com a regidor municipal en representació del Bloc Nacionalista Valencià. Amb aquest guardó Amics de Joan Valls reconeix la importància que per a la normalització lingüística i nacional té la feina abnegada i eficient, discreta i sovint anònima, d’activistes cívics com Francesc Verdú. Però amb la figura d’aquest mestre emblemàtic també subratlla el suport que l’escola pública valenciana mereix de tota la ciutadania especialment en aquests moments en què la ineptitud, la gasiveria i els interessos espuris dels governants estan posant-la en greu perill.

joan valls logoEl col·lectiu premiat enguany per la seua tasca d’ús i promoció del valencià pertany a un àmbit ben distint però no per això igualment trascendental per a la qualitat democràtica de la societat valenciana. La Plataforma en defensa de la Llei de la Dependència Alcoià-Comtat és de recent creació, en 2008, però de llavors ençà ha desplegat una intensa activitat en defensa dels drets dels dependents i de les seues famílies, un sector especialment perjudicat per la ignominiosa retalla als serveis públics dels darrers anys. Per bé que aquest grup no actua en un camp explícitament vinculat amb la llengua, Amics de Joan Valls ha valorat el fet positiu i exemplaritzant que la Plataforma sempre fa servir el valencià com a vehicle d’expressió pública. El seu treball en defensa dels drets dels dependents s’ha visualitzat en actes informatius i divulgatius com xarrades, debats, punts d’informació en mercats i fires solidàries i d’altres més clarament reivindicatius com encadenaments, marxes i manifestacions i, molt recentment, el tancament a la Basílica de la Mare de Déu de València. La Plataforma, que treballa coordinadament amb d’altres de similars d’arreu del País Valencià, col·labora activament en l’organització de la “Marxa per la dignitat i el respecte a la discapacitat”. Amb l’objectiu de fer efectiva la Llei de Dependència de 2006, derogada en la pràctica amb les retallades i el copagament farmacèutic, la Plataforma ha denunciat reiteradament la inaplicació de la llei als mitjans de comunicació, ha creat un servei jurídic gratuït i un observatori comarcal i ha presentat diverses mocions als ajuntaments. Gràcies a les seues gestions compten amb el suport de la Sindicatura de Greuges, que el Govern valencià ha omès reiteradament. També s’han reunit amb el Defensor del Pueblo espanyol i diversos representants polítics i institucionals.

Font: Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *