foradia subscriutegrat

Els Xiulitets comença la nostra festa

La processó de la trobada dels xiulitets són els actes que acaparen una major participació en tota la Setmana Santa. Avuí es el dia de la Gloria a Alcoi i aquesta nit la entraeta del berenar.

Photo

La Mare de Déu aquest any ha sofrit l’esverament dels jóvens que la portaven./ somosmonos

Alcoi ha commemorat el dia de Pasqua amb la tradicional processó matinera de “Els Xiulitets” aquest any en una accidentada carrera, dues caigudes mentre feia el passacarrer, quan la Mare de Déu i els jóvens que la pujaven a tota velocitat s’han caigut, per fi ha tingut l’encontre amb el seu fill el nostre Senyor ressuscitat. L’emocionat públic ha esperat l’aparició de la Mare de Déu per fer sonar el “xiulitet”, un ingeniós mecanisme de fang amb aigua que compleix molt bé amb el seu destí.

La tradició alcoiana com a la Comunitat Valencià, com a Catalunya, la Setmana Santa se celebra amb devoció però sense escarafalls. Així, centenars de jóvens van ser fidels a la popular trobada entre el Crist Ressuscitat i la seua Mare, la Mare de Déu, que com cada any va tenir lloc a l’alba, i va posar fi als actes de la Setmana Santa en Alcoi.

La processó dels “Xiulitets” és un acte entre el religiós i el lúdic del qual es té constància escrita des de l’any 1645. En algunes èpoques l’Església Catòlica va prohibir la seua celebració, ja que eren excessius i els veïns per on transcorre el tradicional acte, s’arribaven a tirar al carrer des de coloms, gallines vives fins a pualades d’aigua.

Video caiguda els xiulitets,  gràcies a somosmonos

Font: Redacció, lesmuntanyes.com


ajualcoi

2 Responses to Els Xiulitets comença la nostra festa

  1. MARI CARMEN ha dit:

    Que jo sapia, Jesus no es el pare de la Verge María.
    Es el fill. Corregiume si estíc equivocada.

  2. Redacció ha dit:

    si sí ella és la Mare

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *