foradia subscriutegrat

“El Tren Oblidat”

La reivindicació de la millora de la línia de tren Alcoi-Xàtiva. Aquest és un reportatge realitzat pels recents graduats en periodisme Mauro Blanquer, Jordi Castro, Javier Cid i Mar Sanjuán, pretén difondre aquesta problemàtica que segueix activa des de fa trenta anys.

mar sanjuan

Mar Sanjuan./

Plataformes ciutadanes “Salvem el tren”, associacions ecologistes i diversos partits polítics, entre altres, són els convocants de les mobilitzacions, marxes, exposicions fotogràfiques i demés activitats que pretenen recordar que el futur d’aquest mitjà de transport “ecològic i públic que vertebra les comarques de l’interior” està en perill si no es duen a terme les accions de millora necessàries, com ara l’electrificació del tren o la flexibilització dels horaris, així com la cura de diversos trams de via per a fer de la línia un mitjà “rendible socialment”.

Les peticions, no obstant, s’han ampliat en els darrers cinc anys degut a les fallides en els pressupostos que en un principi anaven a concedir-se per a evitar la desaparició de la línia. En aquest sentit, en 2009 es firmà un conveni entre l’administració central i l’autonòmica per a invertir més de 60 milions d’euros a parts iguals, però per a aquest any 2014 sols hi ha previstos 100.000 euros del Ministeri, quantitat que la diputada nacional socialista Patricia Blanquer i l’alcalde d’Alcoi Antoni Francès, per exemple, consideren “mínima i irrisòria”, al igual que el diputat per Compromís, Joan Baldoví, qui crítica que el problema del tren “encara estiga en el aire”.

Aquest és un reportatge realitzat pels recents graduats en periodisme Mauro Blanquer, Jordi Castro, Javier Cid i Mar Sanjuán, pretén difondre aquesta problemàtica que segueix activa des de fa trenta anys. En ell s’entrevista a Pau Martínez, membre de la Plataforma “Salvem el Tren” d’Alcoi, Isabel Pla de la Plataforma d’Ontinyent, Fran Quesada com a regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Ontinyent i Joan Lluís Llop de l’Associació Ferroviària de Godella. Tots quatre critiquen la política de inversió que des del govern de la Generalitat i el central ve fent-se en els darrers anys. La que consideren que impulsa “la privatització del transport” i deixa de costat les línies que no veuen econòmicament rendibles quan, afirma Pau Martínez “han de ser rendibles socialment” perquè “som els ciutadans els qui vertebrem el territori”, afegeix Isabel Pla.

Per la seua banda, tal i com ve recollit en la versió digital del diari Información del passat mes d’octubre, la diputada Patricia Blanquer assegurava que a l’última reunió mantinguda amb la consellera de Infraestructures i delegada del Govern “se’ns va dir que la inversió per a modernitzar la línia es faria quan es pogués, però que es comprometien, a canvi, a mantenir-la en condiciones per a evitar el seu deteriorament”.

En aquest sentit, el passat mes de gener, Manuel Niño, secretari general de Infraestructures, anunciava que el futur de la línia està garantit per haver-se declarat ‘Obligació de Servei Públic’. Des del Partit Popular d’Alcoi, no obstant, indiquen que es tracta d’una declaració que haurà de renovar-se en 2015 perquè sols té una vigència de dos anys.

Nombroses associacions i organismes de les diverses localitats per on passa la línia de tren Alcoi-Xàtiva venen reivindicant les millores i la modernització de la infraestructura des de 1984.

 

salvem el tren

La Casa de Cultura d’Ontinyent acull  fins el 9 de maig l’exposició “30 anys de reivindicacions i de promeses incomplides”. Es tracta d’una mostra organitzada per la plataforma Salvem el Tren amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent i l’Institut d’Estudis de La Vall d’Albaida (IEVA), a la qual es recopilen trenta anys de protestes en defensa de la línia ferroviària Alcoi-Ontinyent-Xàtiva.

La mostra reuneix més de 50 imatges des de 1984, quan Salvem el Tren va convocar les primeres manifestacions, i fins a l’actualitat. Les instantànies són obra tant dels propis membres de la Plataforma com de periodistes gràfics com ara Pepe Soto, Paco Grau, Juani Ruiz o Josep Fuster.

L’horari de visites a l’exposició és de dilluns a divendres de 10:00 a 13:30 i de dimarts a dissabte de 18:00 a 21:00 hores a la planta baixa de la Casa de Cultura d’Ontinyent, al Carrer Maians, 26.

 

Font: per Mar Sanjuán


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *