foradia aproop

Don’t shoot, we are civilians! (No dispareu! Som civils!)

“No dispareu! Som civils!”. Aquestes són les paraules de Sara Vilà, Parlamentaria catalana per Iniciativa, davant dels trets de l’exercit israelià a Palestina.

THE WATER PROBLEM IN GAZA

L’Estat d’Israel ataca constantment la franja de Gaza. Tot i això, Palestina resisteix el setge continu de l’exercit d’ocupació. I els brigadistes internacionals vinculats a la organització de solidaritat amb el poble palestí UNADIKUM, com la Diputada en el Parlament de Catalunya per ICV-EUiA Sara Vilà, el responsable d’UNADIKUM Manu Pineda, o els brigadistes Ximo Nebot, José Pina, José Martinez, David Segarra, Miguel Medina, Delia Muñoz, Ferran Moreno o Cristian Santiago entre d’altres, durant la seua estada a la zona van realitzar tasques reivindicatives i de suport als agricultors de la zona.

La situació actual en Palestina és dramàtica. Degut al bloqueig israelià, els palestins de la franja de Gaza, tenen moltes limitacions per a poder pescar o per a poder cultivar. Tenen moltes dificultats per a poder importar o exportar els seus productes agroalimentaris, en el seu defecte, els obliguen a produir-los sota etiqueta israeliana. Tenen restriccions de gasolina, els talls d’electricitat es repeteixen a diari i, pràcticament, no tenen materials per a la construcció d’infrastructures. Tirotegen als agricultors, bombardegen infrastructures i cases de civils provocant centenars de morts i, també, sabotegen tots els seus projectes de desenvolupament socio-econòmic o reivindicatius com “l’Arca de Gaza”. Això dificulta molt el seu desenvolupament.

Però el més greu, si cap, es l’ocupació silenciosa a la que Israel està sometent a Gaza. Està desviant l’aigua de l’aqüífer del riu Jordà que entra en la franja. Està impedint a la seva població l’accés a l’aigua potable. I si això no canvia, en 2020 estimen que només es podrà cobrir un 40% de les necessitats de la Franja de Gaza i Cisjordània..

Segons el darrer informe presentat per l’Assamblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i realitzat per l’Institut d’Investigació de Política Econòmica de Palestina (MAS), les necessitats d’aigua de Palestina al 2020 seran de 859 milions de metres cúbics a l’any, el triple d’aigua que avui hi ha disponible. L’aqüífer de la Franja de Gaza quedarà inutilitzable l’any 2016 i Gaza no tindrà aigua pròpia al 2020 perquè tampoc té cap tipus d’accés als aqüífers de les muntanyes de Al Khalil i pateix la mateixa política d’obstrucció al desenvolupament.

La campanya Thirsting for Justice: Palestinian Rights to Water & Sanitation, www.thirstingforjustice.orgs’encarrega de recollir firmes per demanar a la Comissió Europea i resta de la comunitat internacional que Israel respecti el dret dels palestins a l’aigua i unes instal·lacions sanitàries a través del propi control dels aqüífers; permetent la construcció de pous a Cisjordània; rehabilitant l’aqüífer principal de Gaza i incloent l’accés a l’aqüífer de Al Khalil i el riu Jordà.

foto gaza

Membres de l’expedició solidària./

Segons Cristian Santiago, membre del Consell Polític d’Esquerra Unida l’Entesa i coordinador dels brigadistes internacionals d’Alcoi, si la UE no pressiona a Israel, la reconstrucció i manteniment de les infrastructures per a l’aprofitament de l’aigua no serà possible. Al mateix temps, la comunitat internacional hauria de pressionar per acabar amb les demolicions i els bombardejos que garanteixin els drets humans del poble palestí. A més a més, la UE i els seus Estats Membre haurien de demanar les compensacions necessàries per la destrucció d’infrastructures relatives a l’aigua finançades amb diners europeus”.

Cristian Santiago afegeix que “lamentablement occident està donant suport a un estat que no respecta els drets humans i que, presumptament, és culpable d’haver comès crims de guerra i crims contra la humanitat”. Santiago cita atacs com el del 2008-2009 en ‘l’Operación Plomo Fundido’ en el que van morir més de 1.400 persones, on 960 eren civils dels quals 288 eren menors d’edat o en novembre de 2012 amb més de 160 morts, 110 civils ho demostren. “Si la Comunitat Internacional no condemna amb contundència aquestes agressions de l’Estat d’Israel sobre Gaza, aquestes ofensives es tornaran a repetir per a desgràcia del poble palestí” conclou Cristian Santiago.

Font: Esquerra Unida, l’Entesa d’Alcoi.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *