foradia subscriutegrat

Onil s’ompli amb més de 8.000 veus per la nostra llengua

la Trobada han participat centres educatius de 19 localitats de l’Alcoià i el Comtat: Alcoi, Alfafara, Agres, Gaianes, l’Alqueria d’Asnar, Benimarfull, Planes, Banyeres de Mariola, Beneixama, Beniarrés, Biar, la Canyada, Camp de Mirra, Castalla, Cocentaina, Ibi, Muro, Onil i l’Orxa en un total de més de 40 tallers.

onil07

Festa de l’ensenyament especialment familiar a Onil./ lesmuntanyes.com

 

La Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel valencià celebra la 27a festa per la llengua de la comarca amb un gran èxit de participació. És la segona vegada que Onil acull la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alcoià i el Comtat, la seua estrena va ser l’any 2001.

ONIL S’OMPLI AMB MÉS DE 8.000 VEUS PER LA NOSTRA ESCOLA A L’ALCOIÀ I EL COMTAT

En el context de la Trobada de l’Alcoià i el Comtat, el president d’Escola Valenciana ha fet públic que el Consell Valencià de Cultura ha demanat una compareixença de Vicent Moreno, perquè expose el dilluns 9 de juny al matí la situació de la supressió de multitud d’unitats en valencià per al curs que ve per part de la Conselleria d’Educació i les conseqüències que això comporta. Així mateix, també s’ha demanat que, el mateix matí, el secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, explique les decisions de l’Administració educativa sobre l’arranjament escolar per al curs que ve. Amb la informació que s’aporte per les dues parts, el Consell Valencià de Cultura elaborarà un informe sobre la situació del valencià a l’escola.

L’entitat cívica continua informant les famílies i els centres sobre els programa educatiu òptim, el que té com a llengua vehicular el valencià, el programa plurilingüe  en el sistema educatiu valencià. A més, cada setmana hi ha pares i mares de centres afectats per retallades d’unitats en valencià que recorren a l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana: “La societat està aconseguint algunes victòries a les escoles públiques, un d’aquests casos és el CEIP Alfonso Iniesta de Banyeres de Mariola, on han aconseguit mantindré dues unitats en valencià, malgrat les pressions de la Conselleria d’Educació”, ha explicat Vicent Moreno.

A la Trobada han participat centres educatius  de 19 localitats de l’Alcoià i el Comtat: Alcoi, Alfafara, Agres, Gaianes, l’Alqueria d’Asnar, Benimarfull, Planes, Banyeres de Mariola, Beneixama, Beniarrés, Biar, la Canyada, Camp de Mirra, Castalla, Cocentaina, Ibi, Muro, Onil i l’Orxa en un total de més de 40 tallers, a més de la participació de la Universitat Politècnica de València i de les paradetes de 17 entitats i editorials.

 

onil02

José Ramon Francés, alcalde d’Onil ha destacat que “per al poble és un orgull acollir tanta gent de la comarca que creu en el valencià, que aprecia la nostra llengua, que la valora i que la cuida. És molt emocionant veure com les Trobades i l’escola en valencià tenen tanta força i a Onil estem molt satisfets de tindre ensenyament en valencià als quatre centres educatius de la localitat”.

La regidora d’Onil, Prados Vicent, ha volgut destacar la tasca dels centres educatius de la localitat implicats en la Trobada, “des de l’escoleta fins a l’IES, ha estat un any de molta feina, però hui la satisfacció per part de tota l’organització és màxima”.

Els carrers del centre d’Onil s’han emplenat de gent aquesta vesprada quan han començat els tallers. La Trobada ha continuat amb  una exhibició  de Pilota, la Fireta, els tallers de xanques i d’orientació, el berenar popular i una exposició audiovisual. Com tots els anys, s’ha creat la cançó de la Trobada de l’Alcoià i el Comtat, amb una lletra molt festiva.

Francesc Gisbert, president de la  Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel valencià, ha volgut recordar que la Trobada d’Onil és una més de les 18 festes per la llengua que s’escampen pel País Valencià a la primavera i que organitzen les diferents Coordinadores que conformen Escola Valenciana, per a reivindicar, de forma festiva,  l’ús normal de la nostra en tots el àmbits, fent especial esment a la televisió i concretament a Canal 9, que enguany no podrà fer-se ressò de les Trobades.

El final de la festa per la llengua de l’Alcoià i el Comtat corre de la mà d’un concert de La Gira d’Escola Valenciana, que s’inicia amb un correfoc seguit de les actuacions de tres grups de la comarca, El Diluvi, Tropoll i Kontaminació Akústica. Un concert de luxe on El Diluvi presenta el seu primer disc, acabat de publicar, amb el títol “Motius”, que s’ha fet realitat gràcies a un projecte de micromecenatge que ha rebut un suport molt ampli per part del públic.

onil01

 

Font: Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel valencià


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *