foradia subscriutegrat

Alumnes del Pare Vitòria viatge fi de curs a Istambul

Amb aquest viatge fi de curs, ja són 20 anys continuats de Carles Castillo encarregant-se dels viatges finals de l'alumnat de l'Institut Pare Vitòria.

pare virtoria vcances

Els Alumnes del Pare Vitòria i Carles Castillo en Istambul./

 

Acompanyats pel professor Carles Castillo, un grup d’alumnes de 2n BAT de l’Institut Pare Vitòria ha pogut gaudir d’un extraordinari viatge fi de curs a la fascinant ciutat d’ ISTANBUL, a la confluència entre Europa i Àsia.

Amb aquest viatge fi de curs, ja en són 20 els organitzats per Carles Castillo al nostre centre, en col·laboració amb diversos departaments. Cinc dins d’Espanya: Dos per Catalunya, dos per Madrid i rodalies i un per Sevilla i Extremadura. Set a Itàlia. Tres a Tunísia. Dos a Grècia. Dos a Istanbul. Un a Berlín i rodalies

En fi, un inoblidable viatge, en el qual hem passejat i vagarejat (també hem anat en tramvia) per una fascinant ciutat, multicultural i acollidora, ideal per trencar els excessius prejudicis sobre el món musulmà.

Fundada per grecs de Mègara en el segle VII aC, amb el nom de Bizanci, va passar a ser Constantinoble (Konstantinoupolis) al segle IV de la nostra era. Curiosament l’actual nom, Istanbul, posat pels turcs, també és d’origen grec: significa “cap a la ciutat”. Recórrer la història mil·lenària d’aquesta megalòpolis de més de 13 milions d’habitants és fer un repàs vital de la història del món occidental. I ara no és ni el lloc ni el moment. Només dir, com una brevíssima síntesi, que ha format part de diversos imperis:

 • Imperi macedoni, d’Alexandre Magne, s. IV aC
 • Imperi romà, fins el s.V dC
 • Imperi bizantí, fins al 1453; deu segles essencials per a Europa.
 • Imperi otomà o turc, fins al 1923, any en què és establerta la República de Turquia per Mustafa Kemal Atatürk.

parevitoria

Algunes de les meravelles vistes en aquesta intercultural ciutat:

 1. Santa Sofia, obra mestra de l’art bizantí, basílica construïda al s.V dC, després convertida en mesquita i ara un museu d’imprescindible visita.
 2. Palau, Harem i jardins de Topkapi, complex construït pel soldà Mehmet II, al segle XV.
 3. Mesquita Blava, construïda pel soldà Ahmet I al segle XVII, una de les més famoses del món.
 4. Mesquita de Solimà, el soldà turc més important de la història. Obra del genial arquitecte Sinán, del segle XVI.
 5. Palau Dolmabahçe, residència que va substituir Topkapi com a seu dels soldans, acabada el 1856.
 6. Museu Arqueològic, fabulós museu que recull 5.000 anys d’història, de la ciutat i del país.
 7. Gran Basar, fundat el 1461, per convertir-se en el cor comercial de l’Imperi Turc. Xifres?: 370.000 m2, 61 carrers, 4.500 tendes, 30.000 comerciants…
 8. El Bòsfor, estret marítim que comunica el mar de Màrmara i el mar Negre, i separa Istanbul entre Europa i Àsia. Hem fet un bellíssim creuer, fins els seu extrem, Anadolu Kavagi, en la part asiàtica.
 9. Cisterna de la Basílica, preciós dipòsit d’aigua que sembla un palau, del segle VI dC, de 9.800 m2 de superfície.
 10. Torre de Gàlata, construïda el 1348 pels genovesos, aliats comercials dels bizantins.
 11. Altres joies: Basar Egipci o de les espècies, l’ Hipòdrom, pont de Gàlata, aqüeducte romà de Valent, el Corn d’Or, l’Hotel Pera, l’estació de ferrocarril de Sirkeci, les muralles bizantines, el hammam (banys turcs) Çemberlitas, la columna de Constantí, la universitat, el basar dels llibres, la mesquita del Príncep…

parevitoria 1

Font: Institut Pare Vitòria


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *