foradia pressupostparticipatiualcoi

Èxit de la ruta històrica i literària per Cocentaina

El trajecte estava basat en la novel·la “La llegenda del corsari” de Francesc Gisbert que, a més a més, va ser un dels guies de l'excursió, junt amb l'historiador contestà Rafa Enguix.

Cocentaina2

Diumenge 5 d’octubre es va organitzar una ruta històrica i literària per la Cocentaina medieval i morisca. El trajecte estava basat en la novel·la “La llegenda del corsari” de Francesc Gisbert que, a més a més, va ser un dels guies de l’excursió, junt amb l’historiador contestà Rafa Enguix.

La passejada va començar a les 11 del matí a la plaça del Palau Comtal, on es van reunir gairebé unes 90 persones. Al llarg del camí, barrejaren la història real de Cocentaina, explicada per Rafa Enguix, amb algunes rondalles o llegendes de l’imaginari col·lectiu valencià, de mà de l’autor Francesc Gisbert.

Des del Palau es baixà cap al Pla de la Font, passant per l’antiga muralla al carrer dels Dolors, per l’Església de Santa Maria i l’antic cementeri cristià de la vila medieval. Una vegada arribats al Pla de la Font, després d’escoltar llegendes sobre els llavadors i els personatges populars de Cocentaina, l’escriptor valencià Joan Olivares, que hi era present, va contar també la història del Gatet d’Otos, sobre la qual ha escrit en algun llibre.

14-10-05 Llegenda del Corsari (3) [1600x1200]Des del Pla de la Font, passant pel Ravalet i per alguns edificis destacables d’aquell carrer, com el Museu Arqueològic o la casa número 10, que té un retaule de manises amb imatges religioses datades del 1787. En arribar a la plaça del Mercat, l’historiador explicà que en l’època medieval i morisca, eixa era una “terra de ningú”, on bescanviaven béns i menjar els musulmans del raval i els cristians de la vila i, d’ací, nasqué el que ara és el Mercat, l’any 1387. Des d’allí, pel carrer dels Sants Metges la ruta es dirigí cap a la Casa de la Senyoria que, malgrat estar al Raval, era propietat dels senyors de la vila, la família dels Corella, on els musulmans havien de pagar els impostos. Tot seguit pel carrer de l’Almassara de la Senyoria, s’arribà a la plaça de Sant Miquel on, a les portes del que ara és l’església i que en aquella època era l’antiga mesquita, s’acabà la ruta amb un sorteig d’uns llibres de Gisbert, Quantes rondalles i La llegenda del corsari.

La iniciativa, organitzada per la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, per l’Agència de Promoció del Valencià de Cocentaina (AVIVA) i per l’Ajuntament de Cocentaina, va tindre una molt bona rebuda i va interessar molt els assistents. D’una banda, pel tema que ja era interessant de per sí i, d’altra banda, per les bones explicacions i l’amenització que donaren els dos guies que fou espectacular.

Font: Yaiza Ferrer i Alonso./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *