foradia elgrat

9 d’Octubre ple d’activitats a Alcoi

El 9 d’octubre té, en terres valencianes, una càrrega festiva doble. Per una banda és la Diada del País Valencià, que es celebra en record de la fundació d'aquest territori per part de Jaume I i per l’altra, és la festa de Sant Dionís o Dia dels Enamorats. Amb motiu de la festivitat del dia de la País Valencià, es presenta una programació molt variada i entretenida durant els dies 9 al 12 d'Octubre.

9OCTUBREALCOIEl 9 d’octubre és la Diada Nacional del País Valencià i es commemora l’entrada a la ciutat de València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l’any 1238. En tot el territori valencià, és una celebració institucional de caràcter autonòmic que té el seu origen directe l’any 1977.

En record d’aquesta data històrica, que va significar la fundació del vell Regne de València -l’actual País Valencià-, cada 9 d’octubre diferents poblacions valencianes celebren activitats festives especials. Els actes commemoratius tenen dues vessants, la institucional  i la reivindicativa.

La llegenda explica que quan Jaume I va entrar a València, els seus habitants van oferir a la reina Violant d’Hongria, com a ofrena, senyal d’amor i també de vassallatge, les fruites i verdures de l’horta valenciana en un plat de ceràmica i embolicades dins de mocadors de seda.

Des dels segles XV al XVIII, les celebracions de l’entrada del rei a la ciutat foren molt populars i consistien en el llançament de quilos de pólvora i coets -els piulets i tronadors- des del terrat de molts edificis i especialment des de l’actual Palau de la Generalitat Valenciana. Amb l’arribada de Felip V, s’aboliren tots els furs valencians i amb ells la festivitat de Sant Dionís, així com altres costums valencians. La història explica aleshores que el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de Valencia, que agrupava els pastissers i confiters valencians, s’empescaren una manera de poder seguir celebrant la festa en honor al seu patró. S’inventaren uns postres, fet de pastissets de massapà que imitaven la forma dels piulets i tronadors i de les fruites i hortalisses.  Avui en dia, aquest pastisset és conegut com a Mocadorada o “Mocadorà” de Sant Dionís.

El 9 d’octubre té, en terres valencianes, una càrrega festiva doble. Per una banda és la Diada del País Valencià, que es celebra en record de la fundació d’aquest territori per part de Jaume I i per l’altra, és la festa de Sant Dionís o Dia dels Enamorats, durant el qual és costum regalar a la persona estimada un mocador de roba ple de dolços de massapà elaborats artesanalment.

Cada 9 d’octubre, tots aquells que es consideren enamorats el regalen a la persona estimada, imitant així el que féren els habitants de la València quan el rei en Jaume I arribà a la ciutat.

Durant molts anys Alcoi ho celebra per tot el alt amb la tradicional i destacada Fira Gastronòmica i d’Artesania i del Llibre en valencià, a més de molts altres actes que acompanyen.

La programació per als quatre dies de festivitat és la següent:

Fira Gastronòmica i d’Artesania i del Llibre en valencià

DIJOUS 9 d’Octubre:

ACTIVITATS AA.VV. ALS BARRIS,  9 a 11h. LA GLORIETA

 • -Inauguració: 11h. Obert fins les 22h
 • -Fira d’Artesania i Gastronòmica. Fira del Llibre en valencià.
 • -Activitats d’entitats socials
 • -Cercavila per la Glorieta: Colla de Dolçaines i Tabals “La Degollà”, 11h
 • -Cercavila Glorieta a Plaça Ferràndis i Carbonell: Grup Danses Carrascal, 11’30h

PLAÇA FERRANDIS I CARBONELL, 12h

BARRI DEL VIADUCTE: -Actuació Grup de Danses Carrascal

TEATRE CALDERÓN,19h. -Teatre familiar musical. Màgic 6 presenta: “El gat amb botes –El musical”

DIVENDRES 10 d’Octubre: LA GLORIETA. Horari: 17’30 a 22h

 • -Fira d’Artesania i Gastronòmica. Fira del Llibre en valencià
 • -Activitats d’entitats socials.

PLACETA DEL FOSSAR, 18’30h

 • -Activitat de Roller Derby Alcoi

CENTRE CULTURAL, 20h.

 • -Cançó i piano: Pau Alabajos “Mural del País Valencià” de V. A. Estellés

DISSABTE 11 d’Octubre:

 LA GLORIETA, 11 a 22h.

 • -Fira d’Artesania i Gastronòmica
 • -Fira del Llibre en valencià (vesprada)
 • -Activitats d’entitats socials

LA GLORIETA, Matí

 • -Activitat d’Orientació (Centre Excursionista d’Alcoi)

ZONA NORD (Espai per determinar), Matí

 • -Activitat Club Santa Lucía – Associació Avanzar

LA GLORIETA, 18h.

 • -Taller de Dansa Grup de Danses St. Jordi
 • -Ball de Nanos Grup de Danses Carrascal

LA GLORIETA, 20h.

 • -Concert de Rap

TEATRE CALDERÓN, 20’30h

 • -Teatre d’humor (adults). Leo Bassi: “The Best of Leo Bassi.”

DIUMENGE 12 d’Octubre:

 LA GLORIETA, 11 a 20h.

 • -Fira d’Artesania i Gastronòmica.
 • -Fira del Llibre en valencià (només matí)
 • -Activitats d’entitats socials

CIRCUIT CENTRE-VIADUCTE, 11 a 12h

 • – Ciclo – Passeig 9 d’Octubre (Unió Ciclista)

LA GLORIETA, 18h. Dansa Teatre. Grup de Danses Carrascal i Gymcana a les 19h., Associació Protectora d’Animals i Plantes,

 


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *