Les herbes remeieres al País Valencià: Alarden o Nyesto, Rhamnus Alaternus
En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes del País Valencià en herbes remeieres, hui ens parla de l'Alarden o Palo mesto amb el nom científic Rhamnus Alaternus

ALADERN. Rhamnus Alaternus. (Nyesto, Palo mesto)
Floració a principis de la primavera i més endavant en els llocs d’altura, els fruits rojos o negres maduren a finals de la primavera i durant tot l’estiu. Es recol·lecta tota la planta durant tot l’any. La principal virtut és la Hipotensora.
Un dia esmorzant a la font de Prats, després d’haver realitzat el recorregut des de la font de Mariola, em va dir Paco Campaneta: “Nandet, aquesta planta és molt bona per a rebaixar la tensió arterial, però cal anar amb compte i no prendre moltes infusions diàries, perquè no te la baixe de colp. Si te la barreges amb una mica de coronela, també va molt bé per a la circulació de la sang“.
REMEI CASOLÀ:
Una vegada, ma mare, Remedios “del 19”, tenía la tensió alta i li van dir que prenguera una tasseta a la setmana de nyesto, i ella va entendre malament la recepta, i em deia: “Fernandet, estic una miqueta marejada, m’ha agafat un baixó molt gran…” I li vaig preguntar: “Mare, moltes tasses de nyesto t’has pres aquesta setmana?”, i em va contestar: “una cada dia”, i jo li vaig dir: “Però, dona, que tens la tensió per terra”.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.
Comenta i participa-hi