foradia cdturisme

Alzira: com s’arruïna la vida amb la contaminació dels aqüífers

Es va omplir la Unesco amb una xerrada sobre el problema de la localitat de la Ribera, on l’aigua ja no serveix per beure ni per cuinar. Alzira: exemple de com s’arruïna la vida local amb la contaminació dels aqüífers. Una xerrada sobre el problema de la localitat de la Ribera.

charla aqüifersEl Club d’Amics de la Unesco d’Alcoi es va omplir  per assistir a la jornada que portava per títol ‘La importància de preservar els aqüífers’, i que va portar a Alcoi el testimoni de dues persones que coneixen a fons el problema que està vivint de fa ja alguns anys Alzira, on els aqüífers han estat contaminats per agents pesticides utilitzats a l’agricultura, i ara ja no es pot beure aigua. Ni tan sols utilitzar-la per cuinar.

L’acte va ser conduït per Alexandre Sanfrancisco, i a continuació va intervindre la portaveu de la Plataforma Xúquer Viu Graciela Ferrer.

Aquesta investigadora va explicar precisament el problema que ha generat la contaminació dels aqüífers no només per les seues conseqüències a l’ús domèstic, sinó també a nivell econòmic i empresarial. Per exemple, els bars i restaurants d’Alzira ara necessiten aigua embotellada fins i tot per a les màquines de café, i cap veí pot viure sense comprar aigua fins i tot per a cuinar.

El problema a Alzira, lògicament, afecta a la salut pública també: “Hi ha una creença que diu que en bullir l’aigua els contaminants desapareixen. En aquest cas, tractant-se de nitrats, no és així: els nitrats no desapareixen bullint l’aigua. I hi ha molta gent que està consumint-los creient que la seua aigua no té contaminació”. El perjudici econòmic no només rau en la necessitat d’adquirir tota l’aigua necessària per al consum embotellada.

A més, el govern municipal ha fet una important inversió en plantes de tractament de l’aigua per netejar-la de nitrats. Aquesta despesa se suma als rebuts que els veïns paguen per l’aigua, i ha incrementat el preu d’una aigua que ni tan sols es pot beure.

Tant Graciela Ferrer com l’altre ponent, el portaveu d’EU a l’Ajuntament d’Alzira Iván Martínez, coincidien a assenyalar una altra dimensió del problema que agrava la situació: la falta de responsabilitat de l’Administració. Ningú ha explicat com els pesticides prohibits han arribat als agricultors que n’han fet ús. Ningú assumeix cap culpa per la contaminació dels aqüífers. Ningú dóna altra solució als veïns que comprar aigua en botella fins qui sap quan.

El coordinador local d’Esquerra Unida Sergi Rodríguez comenta que “el testimoni ha estat molt interessant en el sentit que ens ha de servir per evitar que a Alcoi ens puga passar alguna cosa semblant. Els dos ponents van assenyalar una i altra vegada que per evitar el problema que pateix Alzira la clau estava en la prevenció; en no posar en risc els recursos naturals bàsics, que al cap i a la fi són el més important per a la vida normal d’una ciutat. Si a Alcoi no evitem riscos i ens arrisquem a que es construïsquen polígons que encara no sabem a què es dedicaran sobre el principal aqüífer que ens abasteix d’aigua potable, estarem fent tot el contrari al que aconsella no només el sentit comú, sinó l’experiència d’altres llocs. I els estudis científics”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *