foradia cdturisme

Compromís instal·laria guals intel·ligents per estalviar llum

Si tenim en compte que a Alcoi hi ha aproximadament uns 70 guals —alguns de cautxú i alguns de formigó— distribuïts per la ciutat, i que hi circulen uns 20.000 vehicles diaris, es podria plantejar la col·locació d’aquests dispositius. El govern municipal no va mostrar massa interés a tirar-ho endavant i únicament es va comprometre a tenir-ho en compte.

“Estar en l’avantguarda en una ciutat pot resultar econòmicament rendible, sostenible i respectuós amb les persones que respecten els límits de velocitat” —declara la regidora de Compromís.

En els últims temps s’han creat empreses innovadores que han apostat per utilitzar l’energia elèctrica que genera el pas dels vehicles pels guals (badens) i han fabricat el que se’n diu guals intel·ligents. Si tenim en compte que a Alcoi hi ha aproximadament uns 70 guals —alguns de cautxú i alguns de formigó— distribuïts per la ciutat, i que hi circulen uns 20.000 vehicles diaris, es podria plantejar la col·locació d’aquests dispositius.

baden inteligenteDes de Compromís expliquen que els guals intel·ligents varien la resistència segons la velocitat que porta el vehicle, i per tant només penalitzen els que circulen a una velocitat superior a la permesa i premien els que ho fan correctament. A més, és un dispositiu que aporta seguretat perquè proporciona ajuda en la frenada, i com a colofó és ecològic perquè converteix la frenada en energia elèctrica.

La regidora reconeix que: “La inversió inicial és alta, però la millora en seguretat ciutadana, confort i estalvi pot compensar. Per exemple, si s’instal·laren només 5 d’aquests badens intel·ligents podríem tenir 100 fanals de llum al dia il·luminats gratuïtament” .

En l’actualitat, els elements passius que se situen a la calçada (els guals) castiguen tant els vehicles infractors com els que circulen correctament, i açò és injust. I també pateixen els inconvenients dels guals les ambulàncies, motos, autobusos, etc.

En el Ple municipal d’ahir Compromís va presentar un prec en què proposava la possibilitat d’instal·lar als punts més concorreguts de la ciutat alguns d’aquests guals intel·ligents, substituint els que hi ha ara. “Dissortadament el govern municipal no va mostrar massa interés a tirar-ho endavant i únicament es va comprometre a tenir-ho en compte. Pensem que aquesta proposta s’emmarca perfectament en el projecte Smart City i esperem bona voluntat per part del govern” —conclou la regidora.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *