Foradia subscriutegrat

Proposta per al solar del Partidor

Veïns i arquitectes ultimen la proposta per al solar del Partidor

La proposta d’ús i reforma del solar central de la zona del Partidor, que ha elaborat l’estudi d’arquitectes Gravalos-Di Monte després d’un procés de participació ciutadana, està prop de culminar. El proper dia 10 de març a les 18.30 hores es presentarà públicament a l’Àgora el projecte final, abans de procedir a la seua aprovació per part de l’Ajuntament, que ja disposa d’una partida pressupostària de 72.000 euros per a la seua execució imminent.

Tal i com es va anunciar en una roda de premsa a la que van assistir els arquitectes, la proposta ha sorgit arran de diverses reunions amb l’Associació de Veïns de la zona, així com comerciants i ciutadans que s’han sumat al procés amb les seues aportacions i criteris. S’han mantingut diverses reunions, bé presencials o bé a través de teleconferència des de l’Âgora, en què s’ha anat perfilant l’ús de l’espai, fins configurar definitivament el projecte.

Així, el nou solar estarà dividit en diferents espais per a múltiples usos: hi haurà una zona d’aparcament, una elevació que actuarà com a escenari a la part central, una àrea destinada a viver dels plançons que utilitzen la Brigada de Jardins municipal, un espai amb pèrgola que actuarà com a ‘merendero’, jocs infantils, un ‘pipi-can’ i àrees verdes i d’esbarjo. El regidor d’Urbanisme Natxo Gómez subratlla que “encara no podem dir que siga el traçat definitiu, perquè volem que s’aprove per consens després de la seua presentació pública el dia 10. Però havent parlat amb l’Associació de Veïns, amb els propietaris del sòl, i amb els tècnics municipals, i després que tots ens manifesten la seua aprovació, creiem que el projecte definitiu serà aquesta proposta”.

/Users/mariaperezorus/Desktop/GDM arquitectos/p142_Alcoy/Alcoy_M

Cal recordar que el projecte per reformar i reurbanitzar aquest gran solar central del Partidor va ser encetat per la Regidoria d’Urbanisme fa més d’un any, quan es va posar en contacte amb equips de professionals que havien treballat amb bons resultats la regeneració de solars a altres ciutats espanyoles. Després de tractar el tema amb equips de València, Sevilla i Saragossa, posant en contacte a aquests equips amb els responsables de l’Associació de Veïns per presentar les seues iniciatives, van ser els propis veïns i veïnes els que van optar per Gravalos-Di Monte, un gabinet que va posar en marxa la iniciativa ‘Esto no es un solar’ a Saragossa de cara a la celebració de l’Exposició Internacional de la capital aragonesa, que va suposar intervindre en la regeneració de més d’una vintena de solars del centre de la ciutat.

Segons indica Gómez, “a partir de que els arquitectes i els veïns es posen en contacte, des de l’Ajuntament ens retirem a un segon pla per a que siguen els propis ciutadans els que marquen el perfil de la proposta. Nosaltres hem posat a la seua disposició els mitjans tècnics, però en cap moment hem volgut intervindre més que en facilitar la comunicació i el treball entre les dues parts. Són els veïns els futurs usuaris de la zona, i per tant ningú millor que ells per definir el seu ús, que al final és el que marca el disseny de l’obra. Al llarg del procés hem insistit molt a destacar que l’important és l’ús que tindrà l’espai en el futur, més que el seu aspecte, perquè tenim molts exemples de projectes urbanístics i arquitectònics que han fracassat precisament perquè només es preocupaven per l’estètica i no per l’ús que tindrien”.

Gómez subratlla que en aprovar-se el projecte definitiu “començaran les obres de forma imminent, ja que tenim la dotació pressupostària preparada. Calculem que el termini d’execució serà d’aproximadament tres mesos, de forma que esperem que molt prompte el solar s’haja convertit per fi en una plaça”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *