foradia subscriutegrat

Punt i final al Nadal alcoià

Amb la Cavalcada dels Reis Mags, Alcoi dóna carpetada a un dels Nadals més màgics de la seva història. Molts són els esdeveniments que cada any omplen de fantasia i il·lusió el període nadalenc a la ciutat, però aquest ha sigut amb diferència molt especial a causa del 130 aniversari de la celebració de la Cavalcada dels Reis Mags.

nadal-3

Moment de l’Adoració./ Foto Paco Grau

El Nadal alcoià es constitueix cada any més com un símbol emblemàtic de la ciutat, que es corona amb la Cavalcada dels Reis Mags, que a més de ser la més antiga d’Espanya és una de les més especials i tradicionals que se celebren aquest mateix dia. D’aquesta forma, Alcoi esta configurant la marca “Nadal alcoià” que ostenta grans esdeveniments com el característic personatge del Tirisiti, els Pastorets, la Burreta, La Cavalcada o fins i tot els ja tradicionals ninots que regenten la Plaça d’Espanya en aquestes dates.

Durant aquests dies s’han donat cita innombrables actes i formes de celebració nadalenques. Algunes d’elles començaven el matí de 24 de desembre, moment en el qual un gran nombre de xiquets i xiquetes dels Juniors s’agrupaven en la Plaça de Espanya para cantar nadalenques per celebrar l’arribada de les festes i amenitzat el matí a tota la gent que passava. Al mateix temps passava el Pare Noel per la ‘Bandeja’ creant el rebombori entre tots els menuts que veien així com el personatge més esperat del Nadal ja passejava pels carrers d’Alcoi. Però no solament van ser els Juniors qui començaven a celebrar el nadal d’una forma especial. El Vespa Club Alcoi, ciclistes vestits amb el barret roig i gent de la Penya Bon humor, també feien la seva aparició per la plaça major de la ciutat.

Una altra de les celebracions i actes més típics a Alcoi és l’obertura del Betlem del Tirisiti. El Teatre Principal d’Alcoi va arrancar una nova campanya del Betlem de Tirisiti el primer dia de desembre. Amb aquest motiu, Tirisiti cridava a la solidaritat dels assistents per tercer any consecutiu perquè col·laboraren de nou amb la Campanya de Recollida d’Aliments per a l’Economat de Càrites Alcoi que tan bona acollida va tindre altres anys. D’aquesta manera, des de fa un parell d’anys, amb la situació de crisi Tirisiti ha deixat de ser un garrepa per convertir-se en el més solidari.

nadal-1De forma paral·lela, desafortunadament no tot han sigut bons actes. La matinada del dia 2 ens despertàvem amb la trista notícia que el Melchor gegant que havia regentat fidelment la Plaça d’Espanya havia sigut reduït a cendres. Encara es desconeixen els autors d’aquest acte vandàlic, però el regidor de Festes, Jordi Martínez, remarcava que “més que el valor econòmic de la figura és el que simbolitza i per açò aquest acte vandàlic no té sentit”. Almenys quedaran totes aquelles fotos que tant xiquets com a majors s’havien fet il·lusionats amb la figura.

 La màgia aplegava amb la 130a Cavalcada dels Reis Mags

L’arribada dels Reis Mags és la cita més esperada per xiquets i xiquetes al llarg de tot l’any. Una Festa d’Interés Turístic Nacional que convoca cada any a centenars de visitants. Però no podem oblidar abans un dia indispensable com l’és el dia de la Burreta. Així, el diumenge 4 de desembre, els carrers d’Alcoi rebien a partir de les 19 hores la visita de l’Ambaixador Reial proclamant el Ban que anunciava l’arribada dels monarques. Una desfilada que va comptar amb vora 450 participants i que com sempre va facilitar als xiquets i xiquetes d’Alcoi que dipositaren a les burretes les seves cartes adreçades a Melcior, Gaspar i Baltasar.

nadal-4

L’estel que anunciava l’arribada dels Reis./ Foto Irene Navarro

I per fi, el dia 5 van vindre els Reis Mags. Enguany, Alcoi ha celebrat la 130a Cavalcada dels Reis Mags d’Alcoi, La seva celebració es realitza de forma continuada des de 1885, encara que els seus antecedents documentals es remunten a l’any 1866. Cal recordar que, al novembre de 2001, la Cavalcada de Reyes Mags d’Alcoi va meréixer la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional. Actualment, aspira a ser declarada Patrimoni de la Humanitat junt amb els singulars tradicions que marquen el Nadal alcoià.

En aquesta edició han participat al voltant de 1.450 persones i va comptar amb tres bandes de música de la ciutat (Corporació Musical Primitiva, Societat Musical Nova i Unió Musical), dos grups de danses (Carrascal i Sant Jordi) i diversos grups de dolçainers i tabaleters, a més d’aproximadament 400 patges i desenes d’ajudants i acompanyants de Ses Majestats.

Durant en el seu recorregut els patges anaven pujant per les escales als balcons oberts de les cases per donar els regals encomanats als reis. Però el moment més emblemàtic i esperat va ser l’acte de l’Adoració, entre les 20’30 i les 21 hores a la Plaça d’Espanya, que deixava bocabadat durant uns minuts a tots aquells que teneníen el plaure de poder contemplar aquest moment. 

Per finalitzar aquest Nadal, el dia 6 de gener, Dia de Reis, Ses Majestats van realitzar diverses visites a centres residencials d’Alcoi com la Residència Geriàtrica Emilio Sala; l’Hospital Verge dels Lliris; i la Residència del Preventori Mariola-La Asunción.

En definitiva, ha sigut un Nadal més a Alcoi posat que la tradició, autenticitat i il·lusió per fer-les úniques han sigut els ingredients clau.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *