foradia subscriutegrat

Presentació de la biografia de Antonia Maymón

La presentació del llibre ‘Antonia Maymón. Anarquista, maestra, naturista’, estarà a càrrec de la seua autora Mª Carmen Agulló, acompanyada de Joan Torró i de Manuel Sanmartin.

cartel-maymonAquest dijous, 15 de gener, a les 20 h, tindrà lloc al Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi, la presentació del llibre Antonia Maymón. Anarquista, mestra, naturista, a càrrec de la seua autora Mª Carmen Agulló, professora de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, acompanyada de Joan Torró, investigador de la Història de la Pedagogia, i de Manuel Sanmartin, president de l’Associació “Homes i Dones Lliures”. L’acte esta organitzat per la Xarxa de Biblioteques Municipals d’Alcoi i la CNT.

Antonia Maymón (Madrid 1881– Beniaján, Múrcia, 1959), va ser una periodista, pedagoga, feminista, llibertària i defensora del naturisme que va dedicar gran part del seu pensament i dels seus escrits al tema de l’educació, seguint els principis de l’Escola Racionalista. Va defensar la importància de l’“ensenyament únic”, és a dir, una escola en la qual estudiaren a les mateixes aules alumnes sense distinció de classe social.

De família aragonesa, estudià magisteri a l’Escola Normal Femenina de Saragossa. Identificada amb el pensament anarquista, en aqueix final del segle XIX i principis del XX es va involucrar en la lluita de les deportades catalanes dels processos de Montjuïc. Membre del Comitè Nacional contra la Guerra del Marroc, va intervenir activament en les protestes contra la guerra colonial raó per la qual fou processada juntament amb Teresa Claramunt. Amnistiada en 1913, destacarà com a periodista, exercint d’oradora en quantitat de mítings per tot l’Estat i treballant com a mestra en escoles de Barcelona. En 1932 va publicar Estudios Racionalistas, on exposa el seu pensament educatiu, i en 1936 va participar en el sindicat obrer El Progreso de Beniaján.

Va escriure també novel·les com Mare (1925), La Perla (1927) y El hijo del camino (1931); i estudis com Humanidad libre. Esbozo racionalista (1925), Anarquismo y naturismo (1925). El seu pensament renovador inspira encara hui una associació pedagògica: Movimiento de Renovación Pedagógica Antonia Maymón.


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *