foradia aproop

L’ermita preparada per la rostida de Sant Antoni

S’han realitzat diferents reparacions i millores a l’ermita de cara a la Romeria d’aquest diumenge. S’instal·la una xapa de ferro amb la silueta de la campana furtada fa dos anys.

campana 2L’Ajuntament d’Alcoi, propietari de l’ermita de Sant Antoni Abat, ha realitzat obres de manteniment en aquest edifici que va ser l’objectiu d’actes vandàlics a principis de gener de 2013. Ara fa dos anys va ser furtada la campana de l’ermita, les canals de coure, i també es van produir desperfectes en la teulada d’aquest immoble històric. Aquest fets van ser denunciats davant Comissaria de Policia, i fins ara la campana encara no ha pogut ser trobada.

Es tractava d’una campana de bronze molt singular, datada l’any 1909 i fosa probablement a Alcoi. El seu diàmetre aproximat era de 0,50 m, i pesava uns 70 quilos. La part superior o muscle de la campana portava la següent inscripció: Escuela Superior de Artes e Industrias de Alcoy 1909 (en lletra capital, d’estil modernista). En la part frontal, i al mig de la campana, es mostrava un relleu amb una imatge de sant Antoni Abat, amb el porquet a la seua dreta.

La reparació dels desperfectes en l’ermita s’ha dut a terme aquesta mateixa setmana, i encara que s’havia contemplat la possibilitat de reposar una campana de bronze semblant a la sostreta, finalment s’ha optat per instal·lar al campanar d’espadanya una xapa de ferro que perfila la silueta de l’antiga campana, amb el motiu de la lletra grega “tau” o creu de sant Antoni, que és el seu distintiu iconogràfic.

campanaEl regidor de Cultura Paco Agulló ha manifestat que “aquesta solució contribueix a recuperar el perfil o silueta de l’espadanya, i encara que la mesura de caire estètic és provisional –davant la proliferació de robatoris i atemptats contra el patrimoni historicoartístic–, no descarta que en un futur proper el campanar d’espadanya de l’ermita de Sant Antoni puga albergar una nova campana”.
 

Romeria popular, aquest diumenge
Cal recordar que aquest cap de setmana Alcoi celebra la festivitat de Sant Antoni, amb la benedicció dels animals demà dissabte, i la romeria el diumenge. Per a la celebració al paratge l’Ajuntament habilitarà cinc grans fogueres on els assistents podran rostir el seu esmorzar, i hi haurà a disposició dels participants 70 quilos d’aigua-sal i 3.000 ampolles d’aigua.

El regidor de Festes Jordi Martínez ha volgut “convidar tothom a gaudir d’una gran jornada de convivència i tradició en plena natura, i desitjar a tots els participants que passen un bon matí de romeria”.

Transport Urbà, el bitllet serà gratuït.

El dissabte dia 17 de gener de 2015, entre les 16:00 hores i les 17.30 hores hi haurà un tall de tràfic sobre la marxa, al centre de la ciutat, amb motiu de la Benedicció d’animals, del dia de Sant Antoni, amb el que és possible que tinguen alguna retenció.

També informar-los que el diumenge dia 18 de gener de 2015, es realitzarà la popular
“ROMERIA DE SANT ANTONI”, per la qual cosa hi haurà servei gratuït d’autobusos des del Cementiri, fins a l’Ermita, des de les 9:00 hores fins a les 15:00 hores, que finalitza en el Cementiri, amb freqüències de 30 minuts.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *