foradia subscriutegrat

Sant Antoni a les comarques

Aquest cap de Setmana se celebra la festivitat de Sant Antoni a multituds de localitats de les comarques com són Alcoi, Muro o Biar. La invocació i celebració de Sant Antoni està encaminada a obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la purificació.

santantonialcoiSant Antoni Alcoi

Alcoi celebrarà entre els dies 17 i 18 la festivitat de Sant Antoni com ho ha fet al llarg dels segles: amb la benedicció dels animals, i la romeria al paratge fins l’ermita del sant, on es va fer una gran rostida popular. El dissabte es realitzarà una concentració a la Plaça de Dins fins la porta de la Parroquia de Sant Maure i Sant Francesc on es farà la benedicció als animals. El diumenge 18 serà el torn de la Rostida a l’ermita de Sant Antoni.

Dissabte, 17 de Gener

A les 15’45 hores, a la Glorieta, hi haurà un mercat, organitzat per la Societat Protectora d’Animals i Plantes d’Alcoi.

A les 16 hores, concentració a la Plaça de Dins, dels animals que s’han de beneïr.

A continuación, eixiran tots en la cavalcada del passatge de Sant Agustí, plaça d’España i carrer de Sant Nicolau. La cavalcada finalitzarà davant la porta principal de la Parròquia de Sant Maure i Sant Francesc, on es farà l’acostumada benedicció a les 16’45 hores.

Es tallarà el trànsit al carrer de Sant Nicolau per a la realització de la benedicció dels animals. La comitiva anirà precedida pels Amics dels Cavalls i amenitzada per un grup de dolçainers. Tancaràn la comitiva tots els animalets assistents que vullguen participar-hi. I a continuació, a la Glorieta, es farà una xocolatada, on esta tot el mon convidat.

Después, es realitzaràn diversos jocs infantils amb els xiquets i xiquetes assistents.

Diumenge, 18 de Gener

A les 8 hores, despertada amb dolçaina i tabalet, amb la participación del Grup de Xirimiters Barxell.

A les 9 hores, concentració al Poliesportiu Municipal. Es servirà timonet i herberet, amb la col·laboració del Centre Excursionista d’Alcoi.

A les 9’30 hores, comenárà la romería a pèu. A continuación, començarà la típica rostida.

A les 11’30 hores, Santa Missa a l’Ermita.

NOTES: A l’Ermita hi haurà a disposició de tots els romers, llenya, aigua i aigua-sal. Al llarg del dia amenitzarà els actes amb diverses dansades el Grup Sant Jordi. El dia de la romería, de 7 a 15 hores, estarà prohibida la pujada de vehicles. Les fogueres poden quedar anul·lades al cas que es decrete per part de la Conselleria de Gobernació el nivel 3 del Previfoc resecte al risc alt d’incendi.

SERVEI D’AUTOBUSOS: De 9 a 15 hores, cada 30 minuts aproximadament, eixirà un autobús de l’explanada del poliesportiu. El servei d’autobusos será gratuït.

Fireta de Muro

Muro celebra com cada any el seu tradicional Fireta de Sant Antoni, que enguany tindrà lloc entre els dia 15 al 18 de gener.
Els actes més significatius es concentraran el dissabte, 17 de gener, quan donarà començament la Benedicció d’animals amb una Missa en Honor a Sant Antoni. Més tard, es donarà cita la tradicional fira artesanal i comercial, que enguany estarà acompanyada d’un ampli ventall d’actes culturals com a exposicions, teatre, conferències, recitals, concerts, cercaviles, jocs i tallers. L’objectiu és transmetre arrels, costums i tradicions d’aquesta localitat.

 Sant Antoni a Biar

A Biar les Festes de Sant Antoni duren dos dies, el dissabte i el diumenge més propers al 17 de gener, onomàstica del sant del porquet, i es desenvolupa pels carrers del casc antic. Enguany tindrán lloc els dies 17 i 18 de gener.

La Festa de Sant Antoni Abat es distingeix i singularitza a Biar per una singular capta i subhasta de béns, una benedicció d’animals i per la presència del Rei Pàixaro, un personatge medieval de simbologia incerta. La festa ha sabut mantenir, en el seu programa i com a acte patrimonial, una cordà a l’estil tradicional.

 


2 Responses to Sant Antoni a les comarques

  1. […] Romeria popular, aquest diumenge Cal recordar que aquest cap de setmana Alcoi celebra la festivitat de Sant Antoni, amb la benedicció dels animals demà dissabte, i la romeria el diumenge. Per a la celebració al paratge l’Ajuntament habilitarà cinc grans fogueres on els assistents podran rostir el seu esmorzar, i hi haurà a disposició dels participants 70 quilos d’aigua-sal i 3.000 ampolles d’aigua. […]

  2. Mariola ha dit:

    Sant Antoni Abad (Sant Anton), qui enmig de la vida austera que va portar, va descobrir la saviesa i l’amor divins a través d’observar a la naturalesa. D’aquesta revelació, va adquirir el costum de beneir als animals i a les plantes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *