foradia pressupartialcoi

Debat de Podem Alcoi sobre economia i globalització

Es va visualitzar una ponència, en la qual Juan Torres, catedràtic d’economia. Hi ha una fractura entre rics (un 1% de la població) i pobres més pronunciada que mai en la història. Perquè amb el tractat de Maastricht, el Banc Central Europeu va deixar de prestar diners als països al 1% d’interessos per a donar-li eixos diners a la banca privada.

podem debat unesco

Ahir, dimarts 20, el Cercle Podem Alcoi va fer una sessió de formació i debat en la el Club Amics de la UNESCO d’Alcoi Allí es va visualitzar una ponència, en la qual Juan Torres, catedràtic d’economia, va parlar de economia i globalització.

Entre les qüestions que va explicar, va assenyalar que, quan es parla de fam en el món (moren més de 40.000 persones diàries per carència d’alimentació) les principals institucions financeres diuen que no hi ha diners, mentre que a l’hora de rescatar amb diner públic a la banca internacional, encara que els costos siguen majors, mai falten diners. El sistema econòmic financer no mira per les necessitats de la població, sinó pels interessos d’una minoria.

El professor Torres va expressar que la crisi financera global no és una qüestió de falta de diners, sinó un problema de distribució dels mateixos. Hi ha una fractura entre rics (un 1% de la població) i pobres més pronunciada que mai en la història. I la tendència és creixent. Ací es troba, va concloure l’economista, un dels problemes més apressants dels nostres temps, el qual no té que veure amb l’escassetat de recursos, sinó amb el funcionament actual de les institucions i amb la no voluntat política de posar-li remei.

En acabar la vídeo ponència, es va entaular un debat entre tots els presents, al voltant de 40, en el qual s’han tractat diversos temes. Primerament es van aclarir alguns conceptes bàsics, com la prima de risc, l’euríbor i el funcionament de les agències de qualificació externes.

A continuació, es van remarcar i aprofundir algunes de les idees expressades per Juan Torres, per exemple, el fet que en televisió mai apareguen economistes que miren per els interessos del poble. Es va dir que la gran majoria d’experts econòmics que ixen en televisió defenen directa o indirectament els interessos dels més rics. Això es deu a que els grans mitjans de comunicació també tenen interessos polítics i econòmics.

El professor Torres, junt altres economistes i polítics, com Pedro Montes i Julio Anguita, en els anys noranta, quan es va firmar el tractat de Maastricht europeu, van predir que més tard o més prompte els països europeus entrarien en una crisi de deute com la que tenim. Perquè amb el tractat de Maastricht, el Banc Central Europeu va deixar de prestar diners als països al 1% d’interessos per a donar-li eixos diners a la banca privada, la qual des de llavors va ser la encarregada de prestar diners als països, però no a un 1% d’interessos, sinó a més de 5%.

Entre les intervencions, va destacar un missatge: la gent té el poder de canviar les coses, i precisament aquest any existeix una gran oportunitat de fer un canvi. Eixa oportunitat passa per la força política Podem. Per tant, es va concloure, es tracta de treballar per aconseguir que Podem arribe a les institucions amb el poder suficient com per a fer que l’economia estiga al servei de la gent i no del lucre i l’especulació.

Font: Rodrigo Paños./


pressupartialcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *