foradia subscriutegrat

Creació de la Ruta Arqueològica de la Canal

Per revalorar i potenciar el patrimoni cultural i la seua divulgació. L’Ajuntament crea la Ruta Arqueològica de la Canal.

cartell ruta la canal

Un dels cartell instal·lats a la ruta arqueològica la Canal./ lesmuntanyes.com

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi, a través del seu Museu Arqueològic Municipal, ha instal·lat cartells amb informació per fomentar el coneixement i l’accés a dos destacats jaciments arqueològics ubicats a la partida de la Canal del terme d’Alcoi: les pintures rupestres de la Sarga i el poblat ibèric del Puig.

Una gran part del recorregut de la Ruta Arqueològica de la Canal discorre per diferents pistes i sendes classificades com camins ramaders. Els dos itineraris s’articulen des de la Via Verda (àrea de descans de l’Estepar), on s’ha instal·lat un cartell informatiu de la ruta i el calendari de visites als abrics de la Sarga, i el recorregut està senyalitzat amb un total de deu cartells indicadors que permeten un fàcil accés als jaciments arqueològics de la zona. Al jaciment del Puig s’ha col·locat un altre cartell amb informació d’aquest poblat ibèric. La inversió d’aquesta instal·lació ha ascendit a 3.500 euros, import parcialment finançat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

L’itinerari a les pintures rupestres de la Sarga té 2,8 km, i recorre un tram de la Via Verda en direcció a Ibi; a 0,4 km, en arribar a un pont que creua la via, cal incorporar-se a la senda que voreja la urbanització de l’Estepar i seguir ascendint fins arribar a les immediacions del Mas de la Cova; el tram final recorre una pista fins la base del barranc de la Cova Foradada, on es situa l’inici de la senda que ascendeix a les pintures.

cartell ruta la canal 1Enguany les dates de les jornades de portes obertes a les pintures seran el primer i tercer diumenge del mes de març a novembre, en tres torns de visita (10,30, 11,30 i 12,30 hores).

La ruta per a accedir al poblat Puig recorre 2,4 km pels vials de la Urbanització de l’Estepar, fins arribar als últims xalets situats en la zona alta, i els darrers 0,6 km de la ruta són per una pista i una senda que ascendeixen al jaciment arqueològic. Cal recordar que a les excavacions realitzades al Puig, entre 2004 i 2010, es van realitzar obres de consolidació de la torre i dels murs de les cases ibèriques.
Tal i com expressa el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi Paco Agulló, “volem agrair les facilitats que ens han donat els propietaris de les terres on se situen els jaciments per fer realitat aquesta ruta. Des de l’Ajuntament tenim gran interés per revalorar i divulgar el nostre ric patrimoni històric, i d’aquesta forma potenciar el turisme cultural. Les pintures rupestres de la Sarga formen part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO i el jaciment del Puig és un dels més importants exemples d’assentament iber a les nostres comarques, per tant estem convençuts que la iniciativa contribueix a fomentar el coneixement per la història i pel nostre patrimoni”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *