Aprovada la moció per autoritzar el mountain bike per sendes
Des de fa uns anys ACIMCOVA i IMBA, al costat dels clubs i associacions locals, promou una campanya per modificar la legislació als Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana. L'Ajuntament d'Alcoi aprova la moció promoguda pel Centri Excursionista d’Alcoi, ACIMCOVA i IMBA. La moció va ser polèmica i ben discutida. Al ple van acudir més de 100 persones del col·lectiu ciclista amb les bicicletes incloses.

ACIMCOVA en el ple de l’Ajuntament d’Alcoi./ Foto ACIMCOVA
Des de fa uns anys ACIMCOVA i IMBA, al costat dels clubs i associacions locals, promou una campanya per modificar la legislació als Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana, sol·licitant que s’aproven mocions als Ajuntaments propers als parcs, en el sentit de modificar la normativa per autoritzar la circulació de les bicicletes per sendes, el dilluns 26 de gener es va celebrar el ple de l’Ajuntament d’Alcoi, en el qual, el col·lectiu ciclista tenia un interés excepcional, la moció es va aprovar amb els vots a favor de PSOE, PP i No adscrits, per majoria absoluta, amb els vots en contra d’EU i BLOC-Compromís.
Fins avui, ja s’ha aconseguit el respatller d’ajuntaments en la Sierra Espadan (Castelló), Sierra Calderona (València-Castelló) i des de fa uns dies la Serra de Mariola (Alacant), esperem que se seguisquen sumant més associacions, clubs i ajuntaments a poc a poc des de tots els racons de la comunitat, perquè la Conselleria entenga que és convenient i raonable el canvi que demanem.
Destacar que totes les intervencions de tots els grups polítics, fins i tot els que van votar en contra, van connectar amb els valors i la filosofia que defensa ACIMCOVA, IMBA i el Centre Excursionista d’Alcoi.
“El nostre col·lectiu, usuaris de bicicletes tot terreny en la naturalesa, té un esperit de màxim respecte, una actitud de defensa i compromís amb el mitjà natural en el qual desenvolupa l’activitat, i està fermament obstinat en la divulgació i ampliació d’aquests valors a tot el col·lectiu ciclista. Per comprendre-ho, cal tenir present que el mitjà natural és el terreny de joc dels esports de muntanya, un mitjà sense el qual no podrien practicar-se moltes de les seues disciplines. Per aquest motiu, en l’imaginari col·lectiu dels qui practiquen aquests esports, l’encant d’aquesta activitat depenga directament del manteniment de les característiques i les condicions naturals que es donen en aquest mitjà”.

Foto ACIMCOVA./
Consideren que el ciclisme de muntanya més que un esport, ho entenen com un estil de vida, és la seua forma de relacionar-se amb l’entorn, amb les muntanyes. Així és com “volem apropar-nos a la nostra terra, pedalejant damunt d’una bicicleta per tota classe de vies, ja siguin pistes, sendes, cordills, vies pecuàries i tota la xarxa de camins que vertebren aquesta terra”.
A més volen deixar clara la seua posició respecte als Espais Naturals Protegits a la Comunitat Valenciana, advocant d’una manera concisa per la seua regulació amb la finalitat de protegir i conservar aquests ecosistemes valuosos i fràgils i alhora afavorir el seu ús social per a un millor gaudi de la naturalesa. Contribuir en el desenvolupament sostenible de les poblacions situades a l’àrea d’influència socioeconòmica. Contribuir a la conservació del patrimoni cultural, material i immaterial, i en particular de les maneres de vida tradicionals consubstancials amb els valors a preservar del territori. I és conseqüència d’aquesta ferma defensa del nostre patrimoni natural on entenem que la bicicleta, juntament amb el senderisme i l’activitat eqüestre, és un dels mitjans més compatibles d’accés a aquestes àrees que posseeixen una protecció jurídica diferenciada.
I manifestar la necessitat de revisar l’actual legislació de circulació de bicicletes pels Espais Naturals Protegits, ja que la declaració, sobretot de parcs naturals i el seu posterior desenvolupament normatiu ha comportat una gran limitació en l’ús de la bicicleta en aquestes àrees forestals que van des d’una restricció total al Parc Natural de la Font Roja, passant per les restriccions establertes en la majoria dels Parcs Naturals respecte a la circulació de bicicletes per sendes forestals. En aquesta limitació a circular per sendes s’equipara injustament a les bicicletes amb els vehicles motoritzats.
No entenen aquesta regulació restrictiva respecte a l’ús de la bicicleta i que la bicicleta té un desgaste/erosió sobre les sendes/”ferma”, vies pecuàries, cordills, etc. similar al del senderisme i l’activitat eqüestre.
Reconeixem que existeix un conflicte entre usuaris (senderistes, cavallistes, caçadors i ciclistes) a l’hora d’utilitzar els diferents vials ja siguen pistes, sendes, vies pecuàries, camins, cordills, etc. però entenen que la solució passa per una sèrie de mesures encaminades a educar als diferents usuaris dels espais naturals protegits, així com l’establiment d’una xarxa de rutes i itineraris encaminats a fomentar l’ús compartit de les sendes de muntanya en àrees amb especial interés turístic, històric o paisatgístic, que serviran, així mateix, per regular el flux d’aquesta activitat recreativa.
De la mateixa manera, manifesten la intenció del col·lectiu de ciclistes de muntanya de participar en els òrgans de gestió dels espais naturals, bé a través de la Junta Rectora o dels òrgans creats a aquest efecte.
Per això proposen les següents mesures:
1. Actualització de la normativa que regula la circulació de vehicles als Espais Naturals. Concretament sol·licitem una modificació dels PORNs i PRUGs, i PUPs i proposem que s’incloga en els capítols dedicats a l’ús públic la següent norma relativa a la circulació de les bicicletes.
- a) No està permesa la circulació camp a través.
- b) Les bicicletes podran circular per totes aquelles pistes i sendes forestals en les quals no estiga prohibit aquest tipus de circulació. Hauran de respectar els drets de pas dels senderistes o passejants a peu o a cavall, que tindran prioritat enfront de les mateixes.
- c) Es podrà establir una restricció o tancament de forma temporal o permanent d’accés, enfront de tot ús públic, dels camins, pistes i sengles forestals, així com en zones d’especial protecció i àrees sensibles, mitjançant resolució motivada sobre la base de criteris mediambientals, la qual cosa haurà d’estar degudament senyalitzat i informat sobre el terreny.
2. Fomentar a la xarxa d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, muntanyes públiques de la Generalitat, i en els paratges naturals municipals, l’accés i ús compartit, pedestre, amb bicicleta i a cavall.
3. Promoure campanyes de sensibilització dirigides als ciutadans sobre la necessitat de preservar els espais naturals, i especialment als col·lectius d’usuaris entre els quals ens trobem els ciclistes de muntanya.
Comenta i participa-hi