foradia subscriutegrat

Beatriz ens parla a El pobles és Savi

Continuem aquest matí assolellat de diumenge, gravadora en mà, bolígraf i llibreta, eixim al carrer amb la intenció de preguntar a la gent d’Alcoi. Beatriz "El poder de decisió ho tenen els polítics i els poders econòmics. I no estan mirant per res als interessos dels ciutadans"

La ciutadania se sent, i no sense raó, cada dia més allunyada de la majoria dels representants polítics i de les decisions que aquests prenen en el nostre nom. Ja ho va cantar el moviment del 15 de maig en 2011, que no ens representen!

No hi ha que oblidar que va dir Aristòteles, els humans som animals polítics. Vivim en la polis dins de la comunitat. Les accions que realitzem afecten directa o indirectament als nostres conciutadans i a la nostra ciutat: les nostres accions creen món.

Hi ha teories que defensen que aquesta desafecció política està en gran manera motivada, a més de per la no representació, per un sistema polític que no ofereix possibilitats de participació a la ciutadania. I és que, a ulls del nostre raquític sistema democràtic, no som més que consumidors amb dret a intervenir en la política una vegada cada quatre anys.

Potser, si s’obriren vies de participació ciutadana, vies per les quals els veïns tinguérem la possibilitat de decidir la nostra forma de vida i de construir la nostra ciutat, tal desafecció es transformaria en il·lusió?.

Aquest agradable matí de diumenge d’hivern continuem conversant sobre totes aquestes qüestions amb els nostres veïns d’Alcoi, els quals, amb molt gust, ens van expressar les seues opinions

beatriz el poble es savi

Beatriz./

Beatriz ens respon clara i rotundament, la constitució diu que la sobirania resideix en el poble, però “actualment no és així, hauria de ser, però no és. El poder de decisió ho tenen els polítics i els poders econòmics. I no estan mirant per res als interessos dels ciutadans”.

Segons Beatriz, la gent s’ha d’adonar que existeixen instruments perquè la ciutadania prenga decisions polítiques, “instruments per a fer una política des de, per i per als ciutadans, com Podem, IU, Guanyem…

A més farien falta mecanismes legals que permeteren a la gent controlar el que fan els polítics,com el revocatori”, una figura legal que permet revocar als representants polítics que no complisquen amb les funcions per a les quals van ser triats.

Entre les mesures que hauria de prendre un govern que realment represente als interessos dels ciutadans, Beatriz destaca, “involucrar-se en totes les associacions que hi ha. Involucrar-se en elles i informar-se de quins són els problemes que viuen els ciutadans, de les seues necessitats i treballar per a açò”. Però els veïns també tenim molt a fer per a millorar les coses: “no solament és el govern el que té l’obligació de fer. A nivell ciutadà tots la tenim aquesta obligació”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *