foradia subscriutegrat

Conchi y Juani “Per a nosaltres l’ha fet tot malament”

El poble és savi: el bé comú • Avui preguntem als nostres veïns si creuen que des del govern s’han promogut mesures que han beneficiat al bé comú i l’interés col·lectiu o si, en canvi, creuen que no ha sigut així?

La sociologia ens ensenya que principalment hi ha dues formes de veure la realitat, dos grans marcs teòrics a través dels quals podem interpretar el món. Segons un d’ells, el Funcionalista Estructuralista, la societat funciona com un organisme unitari, totes les parts de la qual treballen solidàriament per a mantindre l’estabilitat i el bé comú.

Segons l’altra gran visió sociològica, la Teoria del Conflicte, la societat està conformada per diversos actors i classes socials que pugnen per satisfer els seus propis interessos, encara que això signifique el perjudici de les altres parts de la societat.

Segons la primera visió, el que és bo per a un actor social, ha de ser bo necessàriament per als altres actors socials. Des d’aquest punt de vista, que hi haja superrics seria bo per a tota la gent perquè la seua riquesa d’alguna forma redundarà en les altres capes socials.

Per contra, la Teoria del Conflicte ens diu que en la història sempre hi ha hagut actors socials amb interessos contraposats, sempre hi ha hagut opressors (els que acumulen la riquesa i el poder) i oprimits (els desposseïts de riquesa i poder).

Avui preguntem als nostres veïns si creuen que des del govern s’han promogut mesures que han beneficiat al bé comú i l’interés col·lectiu o si, en canvi, creuen que no ha sigut així?

Seguim aquest matí de diumenge solejat, però gèlid, possiblement estem en la setmana més freda de l’any. Molta gent està lluitant contra un constipat, o inclús contra la grip. No obstant això, hi ha molta gent pegant una miraeta als llocs del Mercat de Batoi i passejant camí a la Via Verda.

Conchi y Juani el poble es savi

Conchi y Juani./

Conchi i Juani són treballadores públiques de l’hospital d’Alcoi. Quan les preguntem per què ha fet el govern bé o mal durant aquesta legislatura ens comenten que elles no saben de política, però quan comencen a parlar, demostren que tenen les coses molt clares.

Des del punt de vista de treballadores sanitàries públiques, estan disgustades amb les polítiques del govern. “Per a nosaltres l’ha fet tot malament. Només començar van despatxar a molta gent de l’hospital. Ha fet retallades en el servei i ha privatitzat moltes seccions. Això, pensem, és una cosa que perjudica la gent”.

Això, no ha sigut a soles en sanitat, sinó també en educació, continuen comentant-nos. La sanitat i l’educació, junt amb les pensions i les ajudes als dependents i als desocupats són els pilars bàsics d’una societat democràtica, “el que hauria de fer el govern és reforçar i no retallar aquests sectors

Per altra banda, continuen Conchi i Juani, hem vist el que està passant amb els malalts d’hepatitis C, que estan morint-se per no poder pagar el medicament. “Les persones anem fent-nos majors i cada vegada depenem més de tractaments mèdics crònics que costen molts diners. Les medicines haurien de ser un servei públic”.

Font: Rodrigo Paños./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *