foradia ivace

No es pot actuar com si no passara res

per Sergi Rodríguez Castelló

sergi rodriguez

Sergi Rodríguez./

L’Estat d’Israel ocupa els territoris de Palestina, assassina a la població, practica l’extermini i condemna els palestins al sofriment permanent. Milers de nens i nenes han estat víctimes de la guerra que Israel manté des de fa més de 67 anys sobre el territori del que volen apropiar-se, en contra del que han dictaminat, una i mil vegades, les resolucions internacionals. Nens i nenes que jugaven al futbol als carrers de palestina. Nens alguns dels quals de no haver estat assassinats hui podrien formar part d’un equip de futbol a la seua terra i podrien representar a la selecció nacional palestina. Nens i nenes que no han pogut fer realitat els seus somnis perquè un Estat Israelià, assassí i genocida, ha segat les seues vides.

Tots hem pogut veure com l’exèrcit israelià ha massacrat impunement al poble palestí.

Les protestes internacionals contra aquesta actuació han estat contundents. Per això moltíssima gent que s’indigna davant aquesta realitat no pot assistir impassible a la normalitat que ens volen fer engolir. Quan el govern Sud-africà de l’apartheid,  la comunitat internacional i molts moviments anti-apartheid, com el BDS (Moviment de Boicot, Desinversions i Sancions) van fer un boicot a totes les activitats desenvolupades per aquest a nivell cultural, esportiu, econòmic, institucional i acadèmic, i això  va ajudar a aïllar al règim que practicava el racisme contra la població sud-africana. Ara, el moviment no violent BDS, amb tota la legitimitat, planteja ara aplicar el mateix boicot a l’Estat d’Israel per la seua acció genocida contra el poble palestí que vulnera els drets humans.

alcoiambpalestina-unadikumSembla que els dirigents del futbol no estan en aquest món. Les massacres, els genocidis, els assassinats de civils, no tenen res a veure amb ells. El futbol és cosa apart, ens diuen. “No hi ha que barrejar futbol i política”, “el partit pot ser una oportunitat per a la pau que tots desitgem…”. Hipocresia en el sentit més estricte de la paraula. Hipocresia dels que signen una declaració institucional a l’Ajuntament d’Alcoi (també el PP) per instar al govern de l’Estat que trenque totes les relacions amb Israel fins que no acate les resolucions de l’ONU i després s’escandalitzen perquè hi ha qui és conseqüent i qüestiona la decisió de la UEFA. Poca consciència demostra qui s’aferra a aquestes afirmacions per justificar el que no és justificable. No podem acceptar la normalitat de la participació en un encontre internacional d’un estat genocida, perquè precisament els valors de l’esport no són compatibles amb aquestes actuacions. Sols si l’estat d’Israel és aïllat de les activitats internacionals es veurà obligat a canviar la seua política respecte de palestina –tal i com va passar a Sud-àfrica- i, sols així, la pau podrà obrir-se camí. Qui açò no ho té clar, el que fa és mirar cap a un altre costat per no tindre que posicionar-se contra el genocidi Israelià. Per això no compartim el vist i plau que ha donat el Centre d’Esports i l’Ajuntament a l’encontre programat per la Federació de Futbol i  la UEFA a la nostra ciutat.

Tant la Federació com la UEFA haurien d’evitar la participació d’Israel en aquest encontre, fent valdre el boicot internacional que aquest Estat es mereix fins que no canvie la seua actitud bèl·lica contra Palestina. Tots desitgem que arribe el dia on puguem veure i gaudir d’un partit entre israelians i palestins. Però per a que això arribe ara cal mullar-se i boicotejar a l’Estat d’Israel en tots els camps de l’activitat social. Que quede clar que aquest pensament no va contra l’equip i els jugadors israelians, ni contra el futbol, que de res tenen culpa. No és, ni més ni menys que una posició de rebuig pel que està passant a Palestina i que és conseqüent amb la declaració institucional que tots els partits presents a l’Ajuntament d’Alcoi signarem. Insistim: la declaració institucional de l’Ajuntament, en la seua part resolutiva, diu literalment: “Instar al Govern de l’Estat Espanyol a: que trenque totes les relacions amb Israel fins que no acate les resolucions de l’ONU”.

Font: Sergi Rodríguez Castelló, Coordinador Local d’EUPV-L’Entesa./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *