foradia subscriutegrat

Alcoi continua respirant aire contaminat

Alcoi torna a superar els límits de contaminació de l’aire degut a la falta de mesura de les partícules fines en 2014, que ja en anys anteriors incomplien les recomanacions de l'OMS. La contaminació per ozó està augmentant l'afecció als cultius i als parcs naturals.

fotoalcoi

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi ha analitzat els resultats de les dades oficials de 2014 sobre la qualitat de l’aire, recollides per l’estació de mesurament que hi ha instal·lada a la ciutat, que posen de manifest que superem el valor objectiu de protecció humana segons la legislació espanyola i europea i, per descomptat, els límits que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons l’OMS, les superacions a Alcoi han sigut molt freqüents més de la meitat dels dies (quasi el 60%) des de maig fins a agost.

L’ozó de la troposfera és un dels contaminants més problemàtics que es respiren en les nostres ciutats, amb efectes nocius sobre la salut com a conseqüència del seu caràcter oxidant. L’exposició a nivells alts d’ozó empitjora les afeccions respiratòries. Així mateix, cal tindre en compte que el caràcter fortament oxidant de l’ozó fa que no només agredisca els nostres organismes, sinó que també represente un greu problema per a la flora.

Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, “és el contaminant més agressius per als vegetals”, per la qual cosa afecta tant els cultius agrícoles com la vegetació dels parcs naturals que ens envolten. Al respecte, segons les dades analitzades per La Carrasca-Ecologistes en Acció, el valor objectiu per a la protecció de la vegetació s’ha superat en un 28%.

En 2014 la Conselleria no ha mesurat els nivells de contaminació per partícules fines, les anomenades PM2,5. Cal destacar que en anys anteriors sí que s’han mesurat i publicat els nivells de PM2,5, amb el resultat que els valors obtinguts incomplien clarament els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.

La Carrasca qualifica de greu retrocés la falta de control de les partícules fines i considera que es tracta d’una mostra més del desinterés de la Conselleria de Medi Ambient per la protecció de la nostra salut i de la natura: “en compte de fer front a un problema real, el que fa el Govern valencià és amagar el cap baix de l’ala”. Per aquesta raó, la Colla insisteix en la necessitat d’adoptar mesures efectives de reducció de la velocitat i la quantitat de vehicles en circulació en la ciutat i el seu entorn, per a la qual cosa cal potenciar l’urbanisme compacte, els desplaçaments a peu, la bicicleta i el transport públic col·lectiu.

Com a possibles mesures, el grup ecologista considera que cal un autèntic un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible per a Alcoi, necessari per a avançar de manera decidida cap a una reducció del trànsit en tota la ciutat. I pel que fa al transport interurbà, és bàsic donar suport al tren convencional i, sobretot, potenciar el transport ferroviari de mercaderies en detriment del transport per carretera.

Font: La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *