foradia mediambient

L’equinocci de primavera a Alcoi

Aquesta és l’època de l’any en què la longitud del dia s’allarga més ràpidament • La primavera de 2015 començarà el divendres 20 de març a les 23h 45m hora oficial peninsular • El diumenge 29 de març tindrà lloc el canvi d’hora • En Alcoi s’ha identificat una clara orientació equinoccial per part dels pobladors Ibers

Segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional Institut Geogràfic Nacional, la primavera de 2015 començarà el divendres 20 de març a les 23h 45m hora oficial peninsular, a les 22h 45m a Canàries. Aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores, i acabarà el 21 de juny amb el començament de l’estiu. El dia 20 de març hi haurà un eclipsi total de Sol que serà visible com a parcial des d’Espanya.

primavera equinocci

D’altra banda, el diumenge 29 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu.

El canvi d’hora es produeix, com és habitual, en iniciar-se l’últim diumenge de març. A les 2 de la matinada hora peninsular del diumenge 29 de març caldrà avançar el rellotge fins a les 3 (la 1 de la matinada a Canàries passarà a ser les 2), amb el que aquest dia tindrà, oficialment, una hora menys.

El fet de renéixer del Sol guiava als ibers
Fa 2.500 anys, els equinoccis eren el referent que tenien els ibers que poblaven les terres valencianes per guiar-se en el canvi d’estacions.

En Alcoi s’ha identificat una clara orientació equinoccial en molts santuaris religiosos i funeraris ibers del segle IV a l’II abans de Crist com els temples a la Serreta i el Puïg d’Alcoi. La disposició Est-Oest d’aquests vestigis coincideix amb la perfecta alineació del Sol durant els equinoccis, únics dos dies de l’any en els quals l’astre rei surt i es posa per tots dos punts cardinals.

Els equinoccis són els dos dies de l’any en els quals el dia i la nit duren el mateix en discórrer sobre l’Equador l’eclíptica o el camí diari que dibuixa el Sol en la volta celeste. I aquest moment rep el nom d’equinocci de primavera i és el moment en el fet que comença la primavera a l’hemisferi boreal i la tardor en l’hemisferi austral. Per tant, la llum de dia durarà 12 hores, tal com diuen tots els llibres d’astronomia. Però realment hi haurà encara uns minutets més de regal a causa de l’extensió del Sol en el cel.

Allargament del dia.
Aquesta és l’època de l’any en què la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les latituds de la península, el Sol surt als matins abans que el dia anterior i a la tarda es posa després. Com a conseqüència, a l’inici de la primavera el temps en què el Sol està per sobre de l’horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia a la latitud de la península.

Lluna plena.
La primera lluna plena de la primavera es donarà el 4 d’abril, sent el diumenge següent 5 d’abril el Diumenge de Pasqua. En aquesta primavera es donaran altres dues llunes plenes: 4 de maig i 2 de juny.

Visibilitat dels planetes.
Quant als planetes, Venus i Júpiter seran visibles després de la posta de sol durant tota la primavera, i Marte només fins a finals d’abril. Saturn començarà la primavera sortint cap a mitjanit, i l’acabarà sent visible després de la posta de sol. Aquest planeta aconseguirà la seua màxima lluentor anual el 23 de maig, moment en què estarà en oposició. Aleshores Saturn passarà de ser visible a l’alba al principi de la primavera, a veure’s durant tota la nit i acabarà l’estació sent només visible en fosquejar, la inclinació dels seus anells serà bastant favorable per a la seua observació i el dia 23 de maig es produirà el seu màxim acostament anual a la Terra, aconseguint el seu disc un diàmetre de 18,6”. D’altra banda Venus, Júpiter i, fins a finals d’abril, Mart seran visibles al capvespre.

Dates possibles d’inici de la primavera.
El equinocci de primavera pot donar-se, com a màxim, en tres dates diferents al llarg del segle XXI, podent iniciar-se en els dies 19 al 21 de març (data oficial espanyola), sent el seu inici més matiner el de l’any 2096 i l’inici més tardà el de 2003. Les variacions d’un any a un altre són degudes a la manera en què encaixa la seqüència d’anys segons el calendari (uns de traspàs, uns altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Si bé pel País Valencià la primavera ja va arribar als carrers de la capital amanida pels colps a la llengua de Rita, la primavera astronòmica arribarà el divendres 20 de març a les 23h 45m hora oficial peninsular.

Font: Publicació El Gratis, S. Sempere./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *