foradia cdturisme

Podem Alcoi debat sobre la manipulació informativa

Ahir per la vesprada, Podem Alcoi va celebrar una sessió de formació i debat al voltant del poder dels grans mitjans de comunicació • Les xarxes socials són una important eina d’organització civil: sense anar més lluny, sense les xarxes socials possiblement no haguera existit el moviment del 15 de maig i avui dia no podríem parlar de Podem

podem debat

Ahir per la vesprada, Podem Alcoi va celebrar una sessió de formació i debat al voltant del poder dels grans mitjans de comunicació. En primer lloc es va projectar el vídeo documental, una mosca en una botella de coca cola, en el qual s’especifica que els grans mitjans de comunicació privats tenen uns interessos concrets i per tant ofereixen la informació que beneficia a tals interessos, normalment en detriment dels interessos de la societat.

En última instància, els grans mitjans de comunicació privats, per la seua naturalesa, ometen el dret humà segons el qual la informació pública ha de ser neutral i objectiva, ja que tenen una línia ideològica concreta que obeeix als interessos dels seus propietaris, els grans accionistes, els quals, a més, solen estar relacionats amb altres grans indústries i corporacions (bancs, grans financeres, indústria armamentística, energètica, asseguradores, etc.).

Per això, per a fomentar la independència informativa, en alguns països, com ara Bolívia, Argentina i Equador, han realitzat lleis que limiten les accions que els bancs i les grans entitats financeres poden tindre dels mitjans de comunicació.

A més, per tal de garantir la pluralitat informativa, en aquestos països, s’ha reglamentat una quota de mitjans segons la qual l’espectre total de les comunicacions ha de ser propietat d’aproximadament un 60% privat, un 20% públic i un 20% de la societat civil.

En segon lloc, es van formar grups per tal de debatre sobre les 10 estratègies de manipulació teoritzades per l’intel·lectual Noam Chomsky. Entre elles: la tècnica de distracció, la qual consisteix a desviar l’atenció de la població dels problemes que més l’afecten amb informació superficial, per exemple la telebrossa, la qual, per cert, ocupa la majoria d’horari televisiu.

En resum, es va concloure que la informació en general, i la informació periodística en concret, dels grans mitjans d’informació està filtrada per les tècniques més sofisticades de la publicitat (recórrer a l’emoció i no tant a la raó) per tal d’inculcar a la població la visió ideològica que interessa als propietaris dels mitjans de comunicació.

Un exemple d’aquest mètode d’informar va ser quan el govern d’Argentina va decidir nacionalitzar l’empresa de Repsol en el seu país. Quan ens informaven d’aquest fet ens el van presentar com una perduda de la societat espanyola (recorrent al sentiment nacionalista i no a la raó) quan en realitat la població espanyola no trau cap benefici d’aquesta empresa, la qual, possiblement fins i tot faça com fan la majoria de grans corporacions: abusar dels seus preus i tributar fora d’Espanya per a evadir impostos.

Per a finalitzar la sessió es va entaular un debat obert en el qual es van oferir algunes altres conclusions, com ara: encara que els grans poders financers controlen la informació dels grans mitjans de comunicació, les noves tecnologies ofereixen a la ciutadania un espai en el qual la informació no té propietari.

En aquest sentit, Internet s’ha tornat un vertader l’espai de debat ciutadà. Per una banda, hi ha un periodisme emergent de qualitat que trau una informació que normalment no apareix en els grans mitjans de comunicació, o que si apareix, ho fa d’una forma més o menys partidista. Per altra banda, les xarxes socials són una important eina d’organització civil: sense anar més lluny, sense les xarxes socials possiblement no haguera existit el moviment del 15 de maig i avui dia no podríem parlar de Podem.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *