foradia ivace

Rosana “la justícia als pobres sí que se’ls aplica però als rics no”

El poble és savi: Tens algun compte en Suïssa? • Pagar impostos no sol agradar a ningú. No t'alces al matí pensant “Què alegria, vaig a pagar els meus impostos!” • Hui conversem amb Rosana sobre el sistema d’impostos: Hisenda som tots? O alguns més que altres?

Pagar impostos no sol agradar a ningú. No t’alces al matí pensant “Què alegria, vaig a pagar els meus impostos!”. No obstant això, si no pagàrem impostos, com hauríem construït les carreteres que ens porten d’una ciutat a una altra? Com mantindríem els hospitals i els centres educatius? Com mantindríem la prestació per desocupació dels aturats?

Els impostos són una de les principals vies de l’Estat per a obtenir ingressos públics. Si aquests ingressos es gestionen bé, serveixen per a millorar els serveis públics, crear ocupació, avançar en medicina, educació, en ciència en tecnologia… En una paraula, per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

El sistema d’impostos espanyol en la pràctica es mostra regressiu. Les rendes més elevades posseeixen una rica varietat d’instruments legals per a evadir impostos. Un d’ells és el paradís fiscal: es calcula que les empreses de l’Ibex 35 tenen 810 filials en paradisos fiscals. Segons la llista Falciani 2694 espanyols evadeixen impostos amb comptes a Suïssa.

Hui conversem amb els nostres veïns d’Alcoi sobre el sistema d’impostos: Hisenda som tots? O alguns més que altres?

rosana

Rosana./lesmuntanyes.com

Rosana no té cap compte en Suïssa, “perquè no puc”, ens comenta de broma, “i així podria netejar els diners, evadir els impostos…”. Segons Rosana, no està gens bé evadir impostos, però tal com està actuant el govern pareix que estiga fomentant el frau fiscal.

Com es podria evitar aquesta situació? Amb un altre govern…? O no té solució? “Es pose qui es pose, jo no veig solució. Perquè la justícia als pobres sí que se’ls aplica però als rics no”.

Un company de Silvia diu de fons: “Podemos!”. Silvia li contesta “Podemos diu les coses; de vegades no es sostenen, però sí que diu les coses”. Silvia té dubtes al respecte, perquè en televisió estan acusant als membres de Podemos de moltes coses. Segons ella “Estan tractant de buscar-les les cuscanelles. Van contra ells perquè tenen por. Però els estan donant més fama que altra cosa. Si el mires bé els volen fer dolents, però els dolents són els altres”.

En qualsevol cas, la solució passa, per a Rosana, perquè la societat prenga consciència del que està passant: Com no ens fem forts i entre tots fem alguna cosa…”. Ahí ho deixa.

Font: Rodrigo Paños./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *