Foradia subscriutegrat

Silvia i Gris “els corruptes seguiran furtant”

El poble és savi: Tens algun compte en Suïssa? • Pagar impostos no sol agradar a ningú. No t'alces al matí pensant “Què alegria, vaig a pagar els meus impostos!” • Hui conversem amb Silvia i Gris sobre el sistema d’impostos: Hisenda som tots? O alguns més que altres?

Pagar impostos no sol agradar a ningú. No t’alces al matí pensant “Què alegria, vaig a pagar els meus impostos!”. No obstant això, si no pagàrem impostos, com hauríem construït les carreteres que ens porten d’una ciutat a una altra? Com mantindríem els hospitals i els centres educatius? Com mantindríem la prestació per desocupació dels aturats?

Els impostos són una de les principals vies de l’Estat per a obtenir ingressos públics. Si aquests ingressos es gestionen bé, serveixen per a millorar els serveis públics, crear ocupació, avançar en medicina, educació, en ciència en tecnologia… En una paraula, per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

El sistema d’impostos espanyol en la pràctica es mostra regressiu. Les rendes més elevades posseeixen una rica varietat d’instruments legals per a evadir impostos. Un d’ells és el paradís fiscal: es calcula que les empreses de l’Ibex 35 tenen 810 filials en paradisos fiscals. Segons la llista Falciani 2694 espanyols evadeixen impostos amb comptes a Suïssa.

Hui conversem amb els nostres veïns d’Alcoi sobre el sistema d’impostos: Hisenda som tots? O alguns més que altres?

silvia i gris el poble es savi

Silvia i Gris./lesmuntanyes.com

Preguntem a Sílvia i Gris si tenen algun compte en Suïssa: “Sí, casualment estava comentant-li que tenim un per a comprar-nos un cotxe”, bromegen. Segons Gris, els mecanismes per a evadir i defraudar impostos són un dels exemples de la corrupció. “Sempre hi ha hagut corrupció, però ara la gent s’adona, perquè ara la gent no té diners. A Espanya passa com en Llatinoamèrica: cinc multimilionaris, i la resta de milions de persones pobres”.

Com podem lluitar contra això? “No es pot”, respon Gris amb rotunditat, “ni amb una força política ni amb res. Per què?, perquè som éssers humans i els éssers humans, encara que tinguem molta bona voluntat, quan ens posen diners al costat ens corrompem”.

No creus que hi ha gent honesta també?Per descomptat, n’hi ha en totes parts, en totes les institucions, en tots els partits… però els diners corrompen. No hi ha cura. Hi Haurà temps en els quals estem millor, sí; però els corruptes seguiran furtant, menys, però furtant”. Segons Gris, el que cal és que s’aproven lleis per a evitar la corrupció; però es mostra molt escèptica, ja que opina que cap polític va a aprovar lleis que li lleven poder.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *