foradia subscriutegrat

Eufòria

per Fonèvol

Diana Fila marrasquets. enrique botella lesmuntanyes.comjpgEns va encantar la participació de les dones en les dianes. Vam compartir l’alegria de tota la gent que pels carrers victorejava i aplaudia. Se’ns posen els pèls de punta de recordar les famílies i les amistats de les festeres plorant d’orgull. I vam sentir que la Festa podia adaptar-se als temps i millorar.

Tenim notícia que en una filà un grup de dones ha demanat ser membre de ple dret gràcies a l’exemple de les dianeres, què bé! El seu exemple ha fet canviar d’opinió molts integristes per la magnífica escenificació. El sostre de vidre que no permet les dones fer-se avant comença a carpir-se. Enguany la gent de la premsa també s’ha bolcat en el suport a les dones. I l’Ajuntament ha obert alguna porta que estava tancada.

Ara que comença a disminuir l’eufòria, ens agradaria tornar a posar els peus en terra, és el paper que hem triat, defensar la igualtat. Per una volta l’incompliment de les normes festeres, ha servit per a la discriminació positiva i no per barrar el pas a les dones. Podríem reflexionar sobre que hi ha dones en diferents filaes pagant la fulla completa que no poden fer els actes que els pertoca a causa de les injustes normes festeres.

No podem deixar-se portar per la joia i oblidar que hi ha desset filaes que no tenen dones en les seues files per acció o per omissió (sobretot per acció, simplement els diuen que no es poden apuntar). A més, les filaes amb dones tampoc els posen les coses fàcils en general.

Després estan els anomenats micromasclismes: per exemple hem vist comentaris sobre la diana dels Marrakesch (fins i tot en pobles on la dona està “suposadament integrada”) que diuen: “molt bé, ja era hora que eixireu, però ara vos falta vestir-se de dones” o “assumiu la vostra feminitat”. Pretendre tindre el monopoli de la feminitat és igual de masclista que prohibir l’entrada a una filà. Hem d’anar llevant-nos de damunt el pes de normes arbitràries que no sabem qui ha inventat, però que seguim sense preguntar-nos si són justes.

De tota manera, felicitats a totes les dones que han participat en les festes. Avant!

 

Font: Fonèvol./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *