foradia pressupostparticipatiualcoi

Política a Alcoi 2015-2017: balanç de la mitja legislatura

• És el moment oportú per a realitzar un balanç del treball realitzat. • Mirem des de la perspectiva de cadascun dels diferents grups municipals amb presència en l’Ajuntament d’Alcoi.

 

Ha passat la meitat de la legislatura política que es va iniciar el 25 de maig del 2015. És el moment oportú per a realitzar un balanç del treball realitzat. Per a fer-ho, mirem des de la perspectiva de cadascun dels diferents grups municipals amb presència en l’Ajuntament d’Alcoi.

Recordem que en 2015 els resultats electorals van deixar la següent distribució al Consistori: 3 regidors de Compromís, 4 del PP, 4 de Ciudadanos, 5 de Guanyar Alcoi i 9 del PSOE, grup polític que governa Alcoi des de llavors.

Balanç general

El Govern d’Alcoi és conscient de les peculiaritats de dirigir Alcoi des de la minoria dels 9 regidors que van eixir electes en 2015. L’Alcalde d’Alcoi afirma al respecte que: aquesta “és una dificultat a l’hora de gestionar la ciutat; però estem convençuts que això ens obri a més possibilitats a l’hora de dialogar i consensuar amb la resta de grups polítics”.

El seu balanç de la mitja legislatura parteix de la idea segons la qual “s’ha demostrat que som un model de govern que està funcionant, que està donant resultats, que estem aconseguint traure endavant els projectes d’aquesta ciutat”.La resta d’agrupacions polítiques posen en qüestió la capacitat d’aquest Govern en minoria.

Guanyar Alcoi, mitjançant Estefania Blanes, defensa que: “en temes estructurals de Política de Ciutat s’ha fet una gestió insuficient”.

Compromís, en paraules de Màrius Ivorra, valora que “la sensació majoritària dels que vivim a Alcoi, és que estem en caiguda lliure i el capità, Toni Francés, no està treballant en la planificació de l’any de càrrec”.

El PP, en la mateixa línia de crítica, opina que s’ha de tindre en compte que el Govern actual està dirigint Alcoi des de fa sis anys i que durant aquest temps hi ha hagut una “falta de gestió i de projectes; i no per falta de diners, ja que hi ha hagut superàvit i no s’ha sabut aprofitar”.

Ciudadanos, per la seua banda, afirma en boca del seu coordinador Marcos Martínez que “existeix certa paràlisi i por a prendre decisions clares i valents que rea98*/ctiven d’una vegada la nostra ciutat, que revitalitze la indústria i el comerç local”.

Desenvolupament de projectes

En el seu balanç de mitja legislatura, Toni Francés afirma que l’estratègia del Govern és la de “situar Alcoi, posicionar-lo que torne a tindre el lideratge”.

I des del seu punt de vista, la direcció que està duent-se a terme és la bona. Ho ratifiquen, segons ell, diverses mesures executades, o amb previsió de ser executades, “programes novedosos, pioners, amb gran repercussió a la ciutat”.

Els exemples que reivindica l’Alcalde són: la rehabilitació urbana, la millora de polígons que es durà a terme pròximament, el projecte de contractació de vora 100 jóvens, el programa d’atenció a la infància, el programa DUSI, que AITEX es quede a Alcoi, millorares dels serveis públics, el trasllat dels jutjats, la reparació del Pont de Sant Jordi…

També la recuperació de les fonts públiques, la reforma prevista del carrer Entenza, el conveni amb el Ministeri per a recuperar la Colònia d’Aviació, la Mostra de Teatre escolar, la millora de paratges naturals, l’ampliació de voreres i espais públics, la campanya Alcoi Ciutat del Nadal, projectes de dinamització dels barris, el Pla d’Accessibilitat i processos de participació en la presa de decisions per part de la ciutadania.

Les forces de l’oposició opinen, per contra, que els projectes que s’han dut a terme són, en síntesis, insuficients.

Guanyar valora que “en línies generals han sigut dos anys de grans anuncis i poca execució, s’han anunciat infinitat de vegades els grans projectes com Rosaleda, Entença, Beniata, plaça d’Al-Azraq, Maçana de Rodes, CADA, Santiago Payá, ciutat intel·ligent, modernització dels polígons… Però la realitat és que avui dia no s’ha iniciat res d’açò”.

Compromís destaca que no s’han dut a terme:projectes com les habitatges col·laboratius per a la tercera edat, projecció de l’Alcoi comercial a través d’una estratègia singular, recuperació de l’espai del cinema Goya, l’alberg per a joves, l’anella verda, projecció d’Alcoi a través d’una estratègia cultural, Vivim Els Clots, Vivim Santa Rosa, entre d’altres i com no el Polígon Mancomunat i el Parc Tecnològic de Rodes”.

Ciudadanos assenyala també alguns projectes que estan pendents de desenvolupar, entre altres: el carrer Sant Francesc, el forn morú, la recuperació del CEFIRE, la fira educativa, l’accés al polígon Santiago Payá, l’estat de La Beniata…

El Partit Popular assenyala altres exemples com el de Rodes, el Centre de Malalts, els polígons…

Conclusions

Toni Francés reivindica el seu com un Govern com ahonest, transparent, participatiu, dinàmic; estem superant molts entrebancs i limitacions legals i administratives per a millorar la nostra ciutat”.

Des de Guanyar s’ha recriminat la falta de voluntat a l’hora de depurar responsabilitats polítiques, per exemple “en el tema del Teatre Calderón s’ha desestimat demanar responsabilitats als polítics que van pagar més de 2 milions en sobrecostos a Enrique Ortiz”.

I conclou dient que en última instància, “el model de gestió que proposa el Partit Socialista és el mateix model de gestió del PP. És a dir, privatitzacions dels serveis bàsics”.

Rafa Miró valora que l’actual Alcalde s’ha col·locat de perfil en molts temes on s’havia de pronunciar clarament, com ara el projecte Alcoinnova i l’educació concertada.

Per altra banda, remarca la poca capacitat de ser ajudat per la Generalitat Valenciana. Senyala la contradicció segons la qual el Govern realitza mocions per a demanar mesures a la Generalitat (que està governada pel seu mateix partit polític). Exemples són: el reforçament de la filosofia, les aules de l’escola concertada o el Centre de Desenvolupament Turístic.

Compromís conclou dient que “veiem que no va ser encertat triar este capità perquè baixe per Sant Nicolauet representant-nos”.

I Ciudadanos destaca que “malgrat governar en minoria, el PSOE gaudeix d’una posició molt còmoda, ja que disposa de tres grups municipals en l’oposició, amb capacitat d’aportar el suport necessari per a aprovar qualsevol projecte. Doncs sembla que, tot i així, no és capaç de dur a terme projectes importants”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *