Màrius “pense que s’arreglarà la situació”
• El poble és savi: com veus la situació de Grècia? Parlem amb Màrius de la resposta que està donant el govern grec a les institucions europees
La situació de Grècia és delicada. Des de fa anys, 2007, Grècia ha estat complint els requisits que les institucions europees li han demanat: austeritat en economia social i en inversions públiques, privatització de serveis socials i empreses públiques, retallades en despeses socials, reformes laborals, pujada d’impostos indirectes, etc.
Aquestes eren requisits indispensables per a rebre injeccions financeres (els coneguts rescats econòmics), les quals s’han destinat, no a crear treball i producció, sinó a pagar interessos de deute; deute que amb cada rescat creixia. Entrant així en una espiral d’endeutament infinita.
Després de més de set anys d’aplicació d’aquestes polítiques neoliberals, i amb el funcionament d’un Banc Central Europeu que no funciona com a tal sinó com un lobby de les grans empreses del nord europeu, la situació de Grècia no ha millorat, sinó tot el contrari: el deute púbic s’ha disparat i les condicions de vida dels grecs han empitjorat (no hi ha diners per a consumir, i per tant l’economia continua estancada).
Els grecs han comprés que l’única forma d’eixir de la situació era abandonar les polítiques d’austeritat i fer front al deute públic (considerat part d’ell il·legítim). Syriza va ser mandatat pel poble grec per a dur a terme aquestes tasques. Però la pressió de les institucions financeres és enorme. Trencar amb aquestes polítiques neoliberals suposa entaular una guerra política. Per això, el president grec, Tsipras va convocar un referèndum (que ha donat positiu) consultant al seu poble si Grècia ha de dir el que diguen els poders financers o si ha de lluitar per la seua sobirania.
La reacció immediata de les institucions europees ha sigut crear un “corralito econòmic”, el que alguns experts econòmics anomenen un colp d’estat financer. Syriza ara es troba en una fase de negociació política amb les institucions europees.
Aquesta quinzena volem parlar amb els nostres conciutadans alcoians de com veuen ells la situació del nostre veí mediterrani.

Parlem amb Màrius./ lesmuntanyes.com
“Els grecs estan passant per una situació molt complicada: tenen damunt unes condicions negres”, ens contesta Màrius quan li preguntem.
El govern grec està demanant a Europa unes condicions més favorables per tal de poder pagar el deute acumulat (175% del PIB). Però les institucions europees no estan dispostes a llevar les seues condicions d’austeritat i retalls. Màrius n’explica la situació parafrasejant a Cantinflas: “si jo tinc una sèrie de clients als quals els subministre llet i els clients no poden pagar, em quede sense llet i sense clients”. Per això Màrius pensa que s’ha de reestructurar el deute.
En aquest sentit, Màrius opina que “Grècia ha aprofitat la situació per a fer xantatge a les institucions europees, ja que ha parlat de negocis amb Rússia i a Xina i els ha donat propietats privades”.
“Perquè, per altra banda, en Grècia no tenen cap sector de producció, ni indústria ni res. Viuen del turisme, però és un sector que dóna per al que dóna. A més”, continua Màrius, “durant els últims anys s’ha invertit en coses que no han servit per a estalviar ni per a produir més, per exemple en indústria armamentística”. Recordem que molts dels diners que Grècia rebia dels seus rescats financers es destinaven a grans empreses armamentístiques, principalment dels països creditors, com ara França, Espanya i Alemanya.
En definitiva, conclou Màrius, “jo pense que tenen unes condicions molt negres però que finalment eixiran bé: pense que s’arreglarà la situació”.
Comenta i participa-hi