foradia camaraalcoi

Enrique Rico “Alcoinnova aportarà faena, indústria i progrés a la ciutat”

• Enrique Javier López Rico, un militant de base de Ciudadanos • Va participar de número huit en la llista electoral municipal per Ciutadans • Enrique Rico "Sí, estem recuperant-se econòmicament, però és un fet que encara no arriba a la societat (...) I per altra banda, també ha de canviar la mentalitat de l’empresari (...) un llibre que llig cada dia, com a cristià creient que sóc, és la Bíblia

Enrique rico ciutadans alcoi

Entrevistem a Enrique Javier López Rico, un militant de base de Ciudadanos. Amb 57 anys, ha sigut bona part de la seua vida comercial de professió. Milita en política des de 1992, en el Partit Popular. Aquest any ha estat el número huit de la llista electoral municipal per Ciutadans.

Enrique Rico: “A més, potenciant la nostra naturalesa, que és un valor important: som el pulmó de la zona de l’Alcoià-Comtat” 

– Què és per a tu la política?

Jo entenc la política com una vocació de servei. Es tracta de tindre un contacte permanent amb la gent. Però la política també es tracta de negociar, buscar i arribar al consens amb els altres. Fer una política de proximitat. Igual que fan els venedors, es tracta d’aplegar al cor de les persones.

– Per què milites en Ciutadans?

Estic en Ciutadans perquè comparteix el seu ideari programàtic. Per damunt de tot hi ha uns principis. La polaritat dels partits majoritaris ha perdut el centre ideològic. Ciutadans és un partit jove perquè representa el centre, que és el que vol la gent: Ciutadans ha tingut èxit perquè és una demanda de la gent. Volem fer polítiques diferents i participatives: parlar més enllà de l’Ajuntament: amb associacions, amb la gent, els comerços… Per altra banda, volem preocupar-nos de les persones en l’atur, de l’obra social, que no falte la base dels ciutadans perquè si falla això haurem fallat com a persones, i en el meu cas com a creient.

– Com valores la ciutat d’Alcoi?

Som una ciutat oberta, dinàmica, amb potencial tecnològic i industrial, digna de ser gestionada. Però és una ciutat que si no prenem les rendes entre tots es pot convertir en un decrèpit industrial. Hem de tindre en compte que quan no construïm, destruïm, per això es tracta d’estimular. Perquè la funció dels polítics és estimular, il·lusionar i gestionar, però han de ser els empresaris els que aporten les inversions. Ara mateix tenim una oportunitat que no podem desaprofitar: el projecte Alcoinnova.

Però hi ha una part de la societat que vol evitar ubicar Alcoinnova en el Molinar perquè constitueix risc de contaminació de l’aqüífer…

Sí, és una llàstima que tot es polititze tant. Segons jo tinc entés, tots els informes i estudis mediambientals diuen que no hi ha risc de contaminació, que el projecte és correcte; i el tipus d’indústria que s’edificarà allí és no contaminant. Hem de pensar que Alcoi no pot ser una ciutat que viva exclusivament de turisme: la indústria és determinant. Per altra banda, independentment de si hi ha interessos o no hi ha, Alcoinnova aportarà faena, indústria i progrés a la ciutat.

– Com més es pot reactivar la ciutat d’Alcoi?

Estimulant la indústria, el comerç i la restauració, elements fonamentals perquè la ciutat funcione. També aprofitar les infraestructures que ja tenim creades però que no s’han promocionat per tal que la gent les utilitze. A més, potenciant la nostra naturalesa, que és un valor important: som el pulmó de la zona de l’Alcoià-Comtat. Tenim zones mediambientals envejables en Europa. En aquest sentit es tracta d’il·lusionar, ací no hi ha partits.

– Què esteu treballant en Ciudadanos en l’àmbit autonòmic?

Ara mateix estan fent-se les comissions de treball i començant a dinamitzar el treball. Tenim allí a l’alcoiana Rosa Maria Garcia González treballant amb molta il·lusió. El seu és un perfil perfecte perquè és una persona que no prové de la política i té molta dedicació.

– Carolina Punset va fer unes declaracions sobre la llengua valenciana que no van agradar a molta gent…

Sí, les declaracions de Punset van ser malenteses, o que ella pel que siga no es va explicar bé. El valencià és un idioma perfecte per a expressar la nostra identitat, els nostres sentiments, la nostra visió de món (jo mateix parle en valencià). Però per al món laboral i professional l’espanyol és més universal, com l’anglès. El que volem transmetre és que podem ser una comunitat trilingüe.

Parlem un poc del vostre programa, per exemple, en matèria laboral, del contracte únic que proposeu.

Sí, amb les reformes laborals s’han creat moltes variants de contractes laborals. Creiem que això, a més de crear confusió, no és operatiu. EL treballador al final no sap el que firma, i a l’empresari li resulta una incomoditat.

– Però diuen que suposaria la universalització de la precarietat laboral…

No té per què. Amb aquest contracte, els treballadors tindran un temps d’adaptació a l’empresa en el qual poden demostrar la seua eficàcia. Al principi els treballadors estarien en condicions d’aprenent, com fa 30 anys, i escalonadament en el temps aniran adquirint més consistència. Hem de tindre en compte que hem de ser bons en el que fem, no basta amb tindre un títol (som uns dels països d’Europa que més universitats tenim), cal demostrar que sabem. I per altra banda,  també ha de canviar la mentalitat de l’empresari.

– Creus que estem recuperant-se econòmicament com diu el govern de Rajoy?

Sí, estem recuperant-se econòmicament, però és un fet que encara no arriba a la societat. Ara mateix estan recuperant-se els bancs, les grans empreses, les multinacionals, està previst que cresquem per amunt d’un 3%. Tardarà a arribar la recuperació a la gent, però arribarà. Cal pensar que hem viscut molt de temps per damunt de les nostres possibilitats: hem d’aprendre a viure en arregle a les nostres possibilitats, no gastar més del que tenim i aprendre a estalviar.

Un tema de molta actualitat és Grècia, què pots dir-nos al respecte?

Grècia ha tingut una administració equivocada durant molt de temps. No han sigut bons administradors. Igual que Espanya, ha sigut un exemple més d’un país que ha viscut per damunt de les seues possibilitats. A més, no estaven preparats per a entrar dins de l’Euro. Europa haurà de tutelar al país.

– Per a terminar, podries recomanar-nos un llibre?

He llegit molts però un llibre que llig cada dia, com a cristià creient que sóc, és la Bíblia: m’ajuda a viure el dia a dia, em dóna fortalesa.

– I una pel·lícula?

M’agraden molt les de ciència-ficció. Per exemple, una que m’agrada molt es La Guerra de les Galàxies. Perquè el protagonista és un home que sempre està buscant.

Font: Rodrigo Paños./

9octubre


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *