foradia elgrat

Entrevista a Naiara Davó i Cristian Santiago

Cristian Santiago i Naiara Davó, sociòleg i politòloga respectivament són regidors de Guanyar Alcoi a l'Ajuntamenrnt d'Alcoi i formen part del moviment BDS: "Estan duent a terme una neteja ètnica" • Recentment s’ha aprovat en l'Ajuntament d'Alcoi una moció d’adhesió a la campanya BDS institucional contra l’apartheid israelià

guanyar alcoi naira i cristian

Cristian Santiago i Naiara Davó formen part del moviment BDS./ lesmuntanyes.com

Recentment s’ha aprovat en l’Ajuntament d’Alcoi la moció d’adhesió a la campanya BDS institucional contra l’apartheid israelià. La proposta ha vingut de la mà de BDS País Valencià – Alacant,  i  Guanyar Alcoi, plataforma municipalista que actualment compta amb cinc regidors en l’Ajuntament d’Alcoi, l’ha presentada al Ple. Dos dels regidors són Cristian Santiago i Naiara Davó, sociòleg i politòloga respectivament, els quals formen part del moviment BDS.

Alcoi és el primer municipi al País valencià en afegir-se al BDS institucionalment

  • Què és el moviment BDS i què implica que l’Ajuntament d’Alcoi s’haja adherit a ell?

El BDS és una campanya internacional basada en la cultura de la pau i els drets humans. L’Ajuntament d’Alcoi s’ha adherit a la campanya BDS institucional per a no tindre relacions amb empreses, institucions, col·lectius vinculades a l’Estat d’Israel, el qual no respecta els drets humans i viola constantment les resolucions de l’ONU i el Dret internacional.

En l’àmbit municipal, El BDS no és més que un instrument que poden aprofitar els veïns i veïnes de la nostra ciutat que creguen en la solidaritat internacional i que tinguen consciència global per a poder actuar i posicionar-se davant aquesta injustícia social. No és més que prendre consciència, per exemple, a l’hora d’anar a comprar i evitar comprar tots aquells productes (poden ser dàtils, cítrics, cosmètics marca Ahava…) que vénen de terres robades, aigües robades i vides robades per l’Estat d’Israel.

  • Perquè podem dir que l’Estat d’Israel viola els drets humans?

L’Estat d’Israel és una potència ocupant que ha robat el 78% del territori palestí; s’ha annexionat il·legalment el territori de Jerusalem Est; ha provocat l’èxode de 7 milions de palestins i palestines; està construïnt el mur de la vergonya, declarat il·legal per resolucions de l’ONU i manté a Gaza i Cisjordània sota ocupació militar. Les agressions i massacres per la seua part sobre la població palestina són constants des de fa més de 67 anys; de fet en l’últim estiu van ser 2200 persones assassinades a Gaza, entre els quals hi havia 500 nens i nenes.

Jo (Cristian) vaig estar en contacte amb una família (família Baker) víctima d’aquesta massacre, la qual havia sigut ajudada amb anterioritat per la campanya solidària de recollida de roba i material esportiu que vam fer a Alcoi a través del Centre D’esports. 4 nens d’aquesta família van ser assassinats a la platja de Gaza mentre jugaven a futbol. En conclusió, a Palestina hi ha un estat d’apartheid, semblant al de Sud Àfrica.

  • Aquest estiu vau estar els dos a Palestina de viatge, amb quins objectius?

Sí, aquest estiu vam recórrer tota Cisjordània, Hebron, Betlem, Jerusalem, Ramallah, Nablus… Ens vam reunir amb les associacions, col·lectius i entitats que treballen amb la població palestina de forma humanitària i política. L’objectiu en tots aquests col·lectius és crear un moviment de resistència, conscienciar de la situació, mobilitzar a la gent, i que la gent prenga part de la lluita pels seus drets de diferents formes: a través de l’educació, de manifestacions concretes…

El nostre objectiu era contactar amb aquests col·lectius perquè ens contaren la seua història i poder cooperar també des d’ací fent tasques de conscienciació, informació i formació i poder dissenyar l’estratègia de les nostres brigades allí. Principalment pensem que cal donar informació a la gent, perquè no és un conflicte del qual es parle molt des dels mitjans de comunicació.

Per altra banda, quan vam anar a Gaza, la nostra tasca era de fer d’escuts humans. Ara en Cisjordània, serà fer brigades nocturnes per evitar agressions dels colons, ajudar als pobles a fer les sembres i recollites agràries i evitar el que va passar aquest estiu que van cremar a un bebé de sis mesos i a tota la seua família. En definitiva, evitar agressions que són el dia a dia de la població palestina per part dels colons israelians.

  • Quin és l’objectiu de totes les agressions dels colons israelians?

Estan duent a terme una neteja ètnica. L’objectiu del sionisme és tindre el màxim terreny possible amb la mínima població autòctona palestina. Quan parlem de sionisme, volem fer un aclariment: ni tots els jueus són sionistes, ni tots els sionistes són jueus. Nosaltres lluitem contra el sionisme, no ens importa ni la raça ni l’ètnia, ni la seua religió. Cal afegir que inclús dins del moviment BDS hi ha jueus.

a les persones que vullguen col·laborar és que compren productes de proximitat, de la terra”

  • Per què la Comunitat Internacional no fa res per a solucionar el problema de la violació dels drets humans?

Cal tindre en compte que la zona de Palestina té un gran valor geoestratègic per a les democràcies occidentals, perquè no és més que una punta de llança en el Pròxim Orient per poder desestabilitzar la zona i controlar els recursos naturals. És la porta entre Àsia i Europa, la frontera tàctica entre el bloc occidental i Rússia, és l’eixida a Àsia i Rússia des del Mediterrani, l’eixida d’Orient Mitjà cap a Àfrica i cap a països que tenen recursos naturals importants, com Sudan, Kènia, Etiòpia… és el control del Mar Roig, és la fortalesa d’aliança entre Turquia, Aràbia Saudita, Estats Units i Israel.

A més, cal afegir que el lobby sionista és un dels més poderosos, té el control de grandíssims mitjans de comunicació, de grandíssimes empreses, d’empreses armamentístiques… I s’han apropiat la força psicològica i moral d’occident després de l’holocaust de la II Guerra Mundial.

L’ONU, per la seua part, ha declarat l’última massacre de Gaza com a crim de guerra. Però no passa res, perquè tenen total impunitat i la Comunitat Internacional calla. Els pobles no callen, però les potències occidentals sí, que són les que venen l’armament a Israel i a les quals Israel ven el seu armament testat en combat (testat en combat vol dir que l’han provat amb la sang dels palestins i palestines).

  • Com pot col·laborar la gent d’ací al moviment BDS i a la causa palestina?

Nosaltres procurem crear consciència per a poder aïllar i debilitar des de l’àmbit local a l’Estat criminal d’Israel. El consell que donem a les persones que vullguen col·laborar és que compren productes de proximitat, de la terra, perquè al mateix temps que estàs fomentant l’economia local estàs donant suport a un poble que està fent una crida internacional. Tot el que puguem fer nosaltres tindrà un efecte multiplicador.

Per altra banda, dir que Alcoi és el primer municipi al País valencià en afegir-se al BDS institucionalment. En aquest sentit, podem dir que, a nivell de País Valencià, en Alcoi som referents en la lluita pels drets humans internacionals.

Font: Rodrigo Paños./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *