foradia subscriutegrat

Bocairent reviu el ritus ancestral de la dansa per sant Agustí

• La dansa llegat pels avantpassats de la localitat des de temps immemorials • Les festes d’estiu comptem amb Míriam Silvestre i Galiana com a clavariessa major • Començament de les festes d’estiu a sant Agustí el 22 d’agost

Danses

La dolçaina i el tabal marcarà el pas pla dels balladors i de les balladores./lesmuntanyes.com

La dolçaina i el tabal prendran els carrers de Bocairent a partir d’aquest dissabte, 22 d’agost, amb motiu de les festes d’estiu a sant Agustí que compten amb la dansa com a ingredient fonamental d’un programa d’actes ampli i variat. Així, el ball entorn a la font de la plaça de l’Ajuntament amenitzarà les nits des del dia 23 fins al 27 amb cinc cites que permetran comprovar un ritus immemorial que combina una base urbana amb influències procedents d’aquells participants que baixaven al nucli urbà des dels masos situats a la serra de Mariola. Aquesta riquesa fa que a hores d’ara s’estiga tramitant la seua declaració com a bé d’interés cultural immaterial.

Enguany, les celebracions recuperen la figura de la clavariessa major després de tres anys d’absència de la mà de Míriam Silvestre i Galiana qui estarà acompanyada de les tretze joves que integren la seua cort d’Honor. Elles seran les figures destacades d’unes festes que compten també amb diverses activitats lúdiques, esportives i culturals preparades per la junta de majorals de sant Agustí, mereixedors del premi 9 d’Octubre del 2015 segons va determinar recentment el Consell municipal de Cultura.

La música i la pólvora seran les encarregades dissabte a migdia d’anunciar l’inici dels actes mentre que de vesprada a partir de les 20.30 h tindrà lloc la cavalcada amb la participació de nombroses carrosses artístiques i, especialment, dels Cabolos de Bocairent que encapçalaran el seguici amb els seus balls i les seues carreres darrere dels més menuts; els capgrossos estaran acompanyats en aquesta ocasió pels Tornejants d’Algemesí. Per la nit, el grup La Roca amenitzarà la revetlla a la plaça de l’Ajuntament.

Cartell_lina_correcte.fh11A partir de l’endemà, cada nit de danses (23.00 h) estarà completada amb cucanyes i corredors (diumenge), la 8a Carrera de la dona a benefici de l’Associació de familiars i d’amics de malalts d’Alzheimer i d’altres demències degeneratives (dilluns), la 18 Eixida popular amb bicicleta fins l’ermita de sant Antoni de Pàdua (dimarts), el 7é Campionat de raspall (dimecres) i les primeres vespres (dijous). A més de la clavariessa mateixa que exercirà de cap de dansa la primera nit, Tere Vañó, Núria Satorres, Trini Bacete i Rosana Beneyto obriran el ball els altres dies precedint així una quarantena o més de parelles que integraran el rotgle. El tabal marcarà el pas pla dels balladors i de les balladores mentre que la dolçaina serà l’encarregada d’accelerar el ritme en les “botades” o d’intercanviar els quadres amb la “cadena”.

Finalment, el dia de sant Agustí clarejarà amb els Cabolos presents de nou al carrer amb la gran diana. Posteriorment, la missa solemne presidida per Francisco Vañó servirà per honrar el bisbe d’Hipona abans de què una mascletada complete el matí. De vesprada, el trio de cambra Sons de l’ànima posarà música a la jornada amb un concert a l’església parroquial de l’Assumpció de Nostra Senyora abans de què la processó recorrega el centre històric de Bocairent amb els capgrossos al front en pas solemne junt a xiquets i a xiquetes i parelles de balladors i balladores abillats amb un ram de flors al braç per participar-hi, al final, en l’ofrena a l’església del Monestir que amb el cant dels goigs i el bes de la relíquia donarà per concloses les celebracions.

No obstant això, per al dia 29 quedarà el torneig de pàdel i, a la mitjanit, el correfocs a càrrec de la colla de dimonis de Darrere la vila. Així doncs, la dolçaina, el tabal i la pólvora que anuncien el començament de les festes d’estiu a sant Agustí el 22 d’agost seran també els ingredients que remataran les celebracions més populars de Bocairent que serveixen, any rere any, per mantenir viu el ritus ancestral de la dansa llegat pels avantpassats de la localitat des de temps immemorials.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *