foradia subscriutegrat

Xavier Molina: “Volem centrar la difusió de Bocairent a través del valor que aporta la Capitalitat Cultural”

La ciutat de Bocairent ostenta durant aquest 2021 el càrrec de Capitalitat Cultural, en un any en el qual possiblement la Cultura està sofrint una situació difícil. El seu alcalde, Xavier Molina, ens explica com estan organitzant-se per a aprofitar al màxim aquest títol

L’alcalde de Bocairent, Xavier Molina, ens ha atés per a comentar-nos quina és la situació que travessa la Capitalitat Cultural al municipi, i com s’aprofitarà aquesta oportunitat per a ser més que un aparador de cultura al País Valencià. A més, ja que teníem l’ocasió, hem parlat breument sobre la situació actual de la pandèmia en la localitat, i sobre les famoses ajudes Parèntesi.

– Fins ara les restriccions han sigut molt dures, concretament en què ha afectat fins a aquest moment a la Capitalitat Cultural?

Ha tingut una incidència molt notable perquè no hem pogut arrancar l’activitat, tant com estava previst, en gener, i aleshores, el que tenim previst és poder començar en la segona quinzena de març. Ha afectat perquè no hem pogut dur a terme les activitats que teníem programades en gener i en febrer, però en març hem treballat per a continuar les tasques de planificació i d’alguna ho hem preparat per a quan siga possible.

– S’ha plantejat alguna fórmula per a poder dur a terme la programació?

La idea és reprogramar tot allò que estava previst, i a partir de la segona quinzena de març ho posarem en marxa. També s’està treballant en uns canals de difusió, alguna plataforma de difusió d’activitats culturals per si la presencialitat no es pot fer.

– Des de l’Ajuntament es va iniciar una campanya de voluntariat per a la Capitalitat Cultural, en qué consisteix aquesta iniciativa?

Un dels trets identificatius que vam posar a la candidatura és que volíem un projecte amb la implicació més gran de persones. Per tant va haver-hi una comissió executiva que és qui d’alguna manera està fent el seguiment del projecte, que és una comissió plural, el Consell de Cultura, que és d’on va nàixer el procés, i després tenim el grup de voluntaris i voluntàries, que són les que ajuden a dur a terme la realització de les activitats. Són les persones que des de desembre estan fent que les activitats siguen viables per a quan es puguen dur a terme.

– Què representa per al món de la Cultura que Bocairent tinga aquest càrrec durant el 2021?

Nosaltres valorem que és un reconeixement del treball cultural que s’ha fet al poble, que s’ha fet des de tots els agents culturals, el teixit associatiu, l’Ajuntament, les persones a títol individual, però també un reconeixement a la riquesa cultural del poble al llarg de tota la seua història, i també representa una oportunitat, ja que nosaltres hem plantejat les iniciatives com una oportunitat de consolidar activitats que ja duem a terme en els últims anys, amb el parèntesi de la Covid, però també l’oportunitat de posar en marxa algunes iniciatives que perduren més enllà de la Capitalitat Cultural. I és un repte que les iniciatives que duguem a terme enguany tinguen continuïtat més enllà de la mateixa Capitalitat.

– I quines podrien ser algunes d’aquestes noves iniciatives?

En aquests moments estem treballant, acabant de tancar algunes idees, però, per exemple es vol posar en marxa una convocatòria d’un premi d’investigació local, es vol posar en marxa una residència temporal d’artistes convidats, també dur a terme unes jornades d’arqueologia. Aquestes iniciatives que anirem sumant al llarg de l’any tindrien la voluntat de durar més enllà de la convocatòria actual, i que en el futur, cada any, o cada dos anys, poguérem també tindre lloc a Bocairent.

– Més en general, quins beneficis econòmics pot tindre la Capitalitat Cultural per a Bocairent?

És una oportunitat de difondre Bocairent i d’afegir eixa difusió al valor de la Cultura, i per tant a la riquesa patrimonial i a la riquesa històrica, a les oportunitats de Bocairent com a espai de creació. Nosaltres enguany, quan les circumstàncies milloren, volem centrar la difusió de Bocairent a través del valor que aporta la Capitalitat Cultural. Aleshores, el valor de dinamisme, de creativitat, d’un passat molt ric, serà la campanya de difusió en l’àmbit turístic i fora del poble anirà enfocada a valorar la capitalitat Cultural.

– Per a quan són els pròxims esdeveniments que estan programats?

Si les circumstàncies ho permeten, seria la segona quinzena de març, quan començaria amb una presentació de la Capitalitat en clau local, perquè ja es va fer la presentació institucional a València, juntament amb Alcoi, però aquesta seria una presentació en l’àmbit local que seria la que marcaria l’arranque. Després al mes d’abril, on habitualment fem activitats vinculades als llibres i la literatura, seria ja la primera programació que intentaríem dur a terme.

– Deixant un poc de costat la Capitalitat, i parlant sobre altres temes d’actualitat. Quina és la situació ara mateix de la pandèmia en Bocairent?

En aquests moments que estem parlant, la situació és positiva, no hi ha cap cas actiu, però sí que es de veres que encara que la situació és positiva, cal gestionar-la amb moltíssima prudència, perquè tenim el referent dels mesos de gener i febrer que van ser molt complicats al poble, per tant, hem de ser tots molt prudents i responsables i així poder continuar tenint aquesta situació d’estabilització de la no incidència de la Covid, que paral·lel amb el procés de vacunació que va avançant, han de marcar un poc el camí de la normalitat.

– Per a pal·liar els efectes de la Covid, en tot el territori Valencià s’està treballant en la gestió de les Ajudes Parèntesi. Com s’està treballant aquesta subvenció en la localitat?

Ja vam aprovar les bases, i estem pendents de la publicació en el BOP per a poder aplicar de manera immediata eixes ajudes. Nosaltres hem optat per un termini de sol·licitud curt, per tal de poder articular el pagament de manera immediata, i prèviament, com som coneixedors de què hem deixat un termini de presentació curt per tal d’agilitzar el procés, hem anat fent reunions informatives amb els sectors, per tal de garantir que tinguen clar tot el procés, la documentació que s’ha de presentar, els requisits que vam exigir, i que en eixe procés de presentació que serà només de 10 dies hàbils puga fer-se sense cap incidència.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *