Entrevista a Aroa Mira, regidora de Benestar Social
• Aroa Mira Rojano és regidora de Benestar Social i Igualtat en l’Ajuntament d'Alcoi pel PSPV-PSOE • Aroa "Pensem que hem d'estar al costat de la gent que més ho necessita, això no significa que no hem de fer altres coses"

Aroa Mira regidora del PSPV-PSOE./lesmuntanyes.com
Aroa Mira Rojano és regidora de Benestar Social i Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi. Té 37 anys. Administrativa de formació acadèmica. Des que va començar la seua trajectòria política, ha estat vinculada a la gestió dels serveis socials i la igualtat.
“Aquesta crisi a beneficiat a molts empresaris, i damunt el govern els ha recolzat amb la seua reforma laboral”
- Bon dia Aroa, creus que estem en una època de retrocés en benestar social i en qualitat de vida general?
Valorant com a regidora de Benestar Social, crec que és cert que des de la Conselleria de l’anterior govern del PP s’han fet moltes retallades que han implicat un retrocés en els drets dels ciutadans. Què hem fet els Ajuntaments per a pal·liar aquests efectes? Hem augmentat les partides dirigides a cobrir les necessitats dels ciutadans, i principalment amb la vista posada en els ciutadans que pitjor estan. Crec que no és just que tot el pes haja recaigut en nosaltres, els Ajuntaments, perquè el dia a dia dels Ajuntaments és complicat i estem fent tot el que podem.
- Creus que es pot invertir la situació?
Va a costar, perquè han llevat molts drets i tornar-los a posar costarà. Però jo pense que és qüestió també de voluntat política. Confie en el canvi de govern que hi ha hagut en la Generalitat i confie que van a dur-ho endavant. Encara que serà complicat perquè han sigut anys de molt retrocés i moltes retallades. A més, tenim una Generalitat ofegada per tot el que ha fet l’anterior govern.
- Quines mesures concretes esteu fent des de l’Ajuntament d’Alcoi?
Quan vam entrar a governar, teníem una partida de 160.000 € de prestacions econòmiques i el primer que vam fer va ser augmentar-la. Del 2011 fins ara l’hem pujat considerablement, fins a 450.000 €. Per desgràcia amb aquesta partida no arribes a tots, però és important. Altra cosa important que s’ha fet és coordinar-se amb les diferents entitats que treballen al municipi en matèria dels serveis socials: estem coordinats amb Creu Roja, amb Càritas i amb ASPROAL. D’aquesta forma distribuïm millor els recursos entre les famílies. Tenim també la subvenció Fomento Arraigo Familiar amb la qual s’ajuda a fer pagos com el IBI…
Pensem que hem d’estar al costat de la gent que més ho necessita, això no significa que no hem de fer altres coses, evidentment, perquè el departament de Serveis Socials és molt ample, té molts programes, i no està dirigit exclusivament a la gent que més ho necessita. Tenim programes per a persones de la 3ª edat, tenim la UPCCA, destinada a la prevenció de drogues i alcohol…
El tema de cooperació, tenim la sort de comptar en Alcoi amb moltes associacions. I ara anem a posar en marxa molts programes, centrats en tota la societat: per exemple, el programa Apego, encaminat a les mares i pares primaris, per a millorar la relació familiar i que el xiquet es desenvolupe en el millor ambient.
- Actualment, a Espanya, tenim quasi dos milions de famílies amb tots els membres sense treball, i quasi un milió de famílies a les quals no arriba cap ingrés econòmic: és una situació d’urgència social molt pronunciada que, ara per ara, no té visos de ser pal·liada. Creus que seria necessària alguna mesura econòmica radical per tal de pal·liar aquesta urgència social?
El primer és que no s’hauria d’haver retallat les prestacions de desocupació. Crec que seria la mesura més dràstica. Que tot el món sàpiga que aquest govern de Mariano Rajoy s’ha encebat amb la gent que menys recursos té. Ara se’ls ompli la boca perquè venen eleccions, anuncien mesures, però és que s’han encebat ja amb les famílies i han deixat a molts xiquets en l’exclusió. No han fet res per atallar el problema, al contrari. N’hi ha una renda, la renda bàsica de ciutadania, que ve de Conselleria, que el PP la va baixar en el seu dia. Però és que damunt no estan pagant als Ajuntaments. Jo pense que el canvi més dràstic és el canvi de govern.
- Malgrat el cas espanyol, el problema de l’atur i de l’exclusió afecta globalment, sembla que el sistema necessita cada vegada menys gent treballant per a funcionar…
És evident que falta també que els empresaris, que són els que tenen en les seues mans la capacitat de fer llocs de treball, comencen a fer-ho. Jo estic convençuda que aquesta crisi a beneficiat a molts empresaris, i damunt el govern els ha recolzat amb la seua reforma laboral, que ha facilitat tirar a les persones, abaixar-les el sou considerablement. Els nostres jóvens que estan investigant estan anant-se fora per les radicals retallades en investigació. En conclusió, crec que és responsabilitat de tots. Sobretot és hora de canviar el xip d’una vegada, perquè si no n’hi ha ocupació de qualitat, no hi ha res: la gent no consumeix, no viatja, és tot una cadena.
- El TTIP, el Tractat Trasatlàntic, és una legislació Europea que està treballant-se al Parlament Europeu que obrirà la porta a la privatització dels serveis socials, al retrocés en els drets laborals, etc. En l’anterior ple de l’Ajuntament, tant el PP com el PSOE no vau voler rebutjar-ho.
Jo estic en un àmbit molt centrat en el municipi. Crec que és una cosa que ara no toca tractar, perquè precipitar-se a alguna cosa que no es sap bé encara… Prefereix centrar-me en la realitat local.
- Parlem de la crisi de refugiats, com s’està enfocant des d’Alcoi?
Alcoi va a entrar dins de la xarxa de ciutat refugi, a proposta de Guanyar, tots els grups polítics vam votar a favor. Estem a l’expectativa de la directriu que ens donen de València per fer una reunió local amb totes les entitats que van a col·laborar, Creu Roja i Càritas. És posar-se en coordinació. Com a ciutat hem dit que sí, perquè és un drama, encara que jo sóc partidària de solucionar el problema per l’origen, la guerra de Síria. Qualsevol frontera és poc quan una família busca el futur als seus fills, i crec que aquí estem tots d’acord. Nosaltres anem a posar a disposició de la Conselleria els nostres recursos per si ha de vindre una família, s’adapte totalment a la ciutat.
- Una conseqüència de la crisi de refugiats és que està irrompent en la societat un discurs que diu, “els nostres primers, i després els que vénen”. Què opines al respecte?
Jo crec que la gent no sap que els refugiats ja venen amb una regulació i uns documents. Nosaltres, en l’àmbit municipal anem a atendre a totes les persones per igual. Estem parlant del fet que Espanya ha hagut de fugir d’una dictadura, i hem de donar exemple l’acolliment que vam tindre en altres països.
el govern de Rajoy s’ha encebat amb la gent que menys recursos té”.
- Per a finalitzar, ens recomanes un llibre?
Jo he disfrutat molt amb La Catedral del Mar, i també amb La Sombra del Viento, m’han captivat, m’han intrigat des del principi fins al final.
- Alguna pel·lícula?
Pretty Woman, per un poc l’ambient que crea. M’agraden molt els musicals, també Mamma mia. M’agraden molt les pel·lícules que t’ajuden a desconnectar del dia a dia perquè en aquesta faena et portes molt a casa i necessites desconnectar un poc.
- I algun referent històric o polític?
Felipe Gonzalez, pense que ha sigut una persona que ha avançat molt a aquest país en una situació que era molt complicada. També destacaria les dones del període de la República, les quals van prendre consciència política i van aconseguir guanyar el dret a vot, per exemple.
Comenta i participa-hi