foradia pressupostparticipatiualcoi

Entrevista a Eli Aleix Pérez, candidata per Unitat Popular-Esquerra Unida

• Eli Aleix és candidata número dos d’Alacant al Congrés dels Diputats per Esquerra Unida-Unitat Popular en Comú. Actualment és Coordinadora de Guanyar Cocentaina • Asegura que la forma de fer política ja està canviant i que amb Guanyar les pensions estan garantides

Eli Alex ha format part de l’AMPA del Bosco de Cocentaina, ha sigut presidenta de l’AMPA de l’IES Pare Arques. També ha sigut presidenta de l’associació de veïns de Cocentaina. Ha participat activament en la Plataforma per l’Ensenyament Públic així com en la Plataforma per la Llei de la Dependència.

  • Bon dia Eli. Quins són els motius per les quals decideixes implicar-te en política?

Jo vinc del món de la lluita del carrer des de fa molts anys. Recorde a Cospedal quan va dir que si la gent que protesta als carrers vol fer política, que es presente a les eleccions. Si la manera de fer política és estar en les institucions, però sense canviar la manera de ser, anem a fer-ho. Anem a lluitar des de dins de les institucions i també des de fora. Perquè la idea és no deixar mai el carrer: si deixes el carrer estàs perdut. Si estàs en el carrer saps el que la gent necessita i ho pots portar als despatxos. Jo m’he implicat en política per això. En política he estat tota la vida però mai en una llista.

Si estàs en el carrer saps el que la gent necessita i ho pots portar als despatxos. Jo m’he implicat en política per això

  • Quina és des del teu punt de vista la situació actual?

Les polítiques que s’han dut a terme fins ara han sigut nefastes: les retallades del PP, l’únic que han fet ha sigut molt de mal, han desestructurat la societat. Hem de tindre en compte que, per exemple, per culpa de les retallades hi ha moltes dones que no s’atreveixen a denunciar perquè creuen que no tindran una resposta de la justícia i això no és juts. El dia següent de la manifestació contra les violències masclistes, que vam anar a Madrid a manifestar-se, van matar dues dones. És molt fort. Les polítiques socials les han deixat perdre. Han retallat en la la violència de gènere, però també en la llei de la dependència, l’educació, la sanitat, les prestacions públiques. Tot. L’únic que han fet és afavorir a la gent més rica, perquè ara tenim més rics que mai, però també tenim més pobres. Això cal canviar-ho, sí que hi ha diners, es tracta de prioritzar-los. Les prioritats del govern actual són la banca, els grans empresaris, col·locar als seus amics… No baixen al terreny de la gent. Als autònoms no els ajuden, que són els que més riquesa generen. La joventut, quan ix de la universitat, també necessita ajudes per a poder prosperar i generar riquesa.

  • Quines són les vostres propostes per millorar el país?

Una proposta fonamental és crear un observatori de l’habitatge per tal de garantir un habitatge social. Que no hi haja més desnonaments, exigir la dació en pagament. L’església ha de pagar el IBI, perquè ara mateix no està pagant. A banda d’això, no és normal que paguem des de l’Estat 11 mil milions d’Euros a l’església anualment. Estem pagant els jornals dels professors de religió i no han fet oposicions com la resta de la societat. En educació: volem que siga laica, pública, gratuïta i de qualitat. Cal acabar amb les escoles concertades, convertir-les progressivament en públiques. Cal motivar i orientar a la joventut, que tinguen ganes de formar-se. Els mòduls també deuen ser fonamentals en aquest sentit. La religió: fora de les escoles, no es pot adoctrinar als joves. Nosaltres no estem en contra que la gent vaja a missa, per descomptat, cadascú està en el seu dret de creure o no creure, però als que no creem no ens poden obligar.

Una proposta fonamental és crear un observatori de l’habitatge per tal de garantir un habitatge social

  • Podries fer una valoració sobre els partits actuals?

Nosaltres hem sigut els únics que han fet primàries, a la nostra formació s’ha pogut presentar qui ha volgut, jo mateixa, que no sóc política. Nosaltres som gent d’esquerres, i no tenim problema a dir-ho, gent progressista. Ara hi ha partits que diuen que són de centre, però el centre que és? Que pots fer polítiques d’esquerres i pots fer de dretes? Una posició molt còmoda. Quan volen definir-se els partits m’espanten, perquè nosaltres ho tenim molt clar: som d’esquerres i volem fer polítiques per a ajudar a la gent. El lema de les marxes de la dignitat era: pa, treball, sostre i dignitat. Per això lluitem nosaltres.

  •  Però el PSOE també diu que és d’esquerres i després moltes vegades fa polítiques de ‘dretes’.

Sí el PSOE va canviar l’article 135 de la Constitució per tal de pagar abans als creditors del deute que els drets socials.

  • Un dels temes més candents en l’actualitat és el conflicte territorial, com us posicioneu el respecte?

Si hagueren deixat votar a les persones de Catalunya, ja estaria el problema resolt: hagueren decidit quedar-se a Espanya, crec jo. L’únic que demanen és el dret a decidir, estem en un país democràtic. Cada vegada que parla Rajoy, crea tres independentistes, perquè quan et prohibeixen alguna cosa és quan vols fer-la. A mi no m’agradaria que es vagen del país però sí que considere que tenen dret a decidir. Tota la corruptela que té Rajoy i Mas està tapant-se per aquest tema. Als telediaris no es parla d’altra cosa, ja no es parla dels problemes de la gent.

Cada vegada que parla Rajoy, crea tres independentistes, perquè quan et prohibeixen alguna cosa és quan vols fer-la

  •  La tendència des de fa anys ha sigut la de tindre una societat més desigual, quines mesures creieu necessàries d’aplicar?

Atendre a les persones, donar-les dignitat, treball, els seus drets. Per exemple, la llei de la dependència creava llocs de treball. Si fas que la sanitat funcione i no la privatitzes, necessites més personal per atendre millor als pacients. Si tens un sistema educatiu eficaç i no augmentes les ràdios, faran falta més professors. El que no pot ser és que li ho dónes tot a les empreses privades, perquè la resta de la societat perd.

  •  Què hi ha sobre les pensions?

La gent ha de saber que encara que han deixat el fons de les pensions tremolant, les pensions han d’estar garantides. Cal traure diners d’on siga per a garantir-les. És que estan espantant la gent amb les pensions. Per què? Perquè estan els seus amics de les pensions privades. No es pot utilitzar un dret com un negoci.

  •  També proposeu al vostre programa nacionalitzar algunes empreses. Molt estem pagant de llum ara?

Això un govern no pot permetre-ho. Un govern ha de lluitar perquè la gent tinga totes les seues necessitats cobertes. Si la manera de fer-ho és pegar un toc a les empreses, ho farem; si no voleu que la gent pague la llum a un preu just, ens encarreguem nosaltres. Els polítics han de lluitar per la gent i si per lluitar a favor de la gent hem de posar-se en contra d’Endesa, Iberdrola o qui siga, ens posarem. No n’hi ha problema. Això és política d’esquerres.

Un govern ha de lluitar perquè la gent tinga totes les seues necessitats cobertes

  • Quines són les vostres expectatives respecte al 20-D?

Les enquestes ballen molt. Podem tindre moltes sorpreses. La forma de fer política ja està canviant, i podem comprovar-ho al País Valencià. Respecte a la nostra formació, les enquestes no ens donen molta expectativa, però des que hem començat la campanya estem pujant. És un panorama molt interessant perquè no n’hi ha res consolidat. No hi ha res decidit. Nosaltres lluitarem perquè Alberto Garzón siga el president. Perquè com deia Andrés Estellés “hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *