foradia subscriutegrat

Entrevista a Tirisiti, la titella alcoiana

• Parlem amb Tirisiti que té més de 150 anys sobre la seua jubilació, el seu to de veu i les eleccions • La titella ens conta el treball que fa durant tot l'any • Ens explica que no té pensat jubilar-se mentre els espectadors seguisquen estimant-lo

tirisitiParlem amb Tirisiti en l’época de l’any en la que més treball té. Ens parla de sa casa, del seu tó de veu, de la feina que fa la resta de l’any, de la jubilació i de les eleccions.

  • Quants anys tens Tirisiti i que has fet per a ser l’alcoià més conegut de la ciutat i dels voltants?

Més de 150 anys. La primera constància escrita que hi ha de mi és d’entre 1870 i 1880. Sóc un ciutadà del segle XIX que transita amb alegria i humor fins el segle XXI.

  • A què es deu el teu to de veu? Tens un constipat crònic?

No. El que tinc és un xiulet, que per altra banda s’utilitza molt en la comèdia. El xiulet me’l faig jo mateixa. És una cosa molt senzilla, són dos làmines de zinc amb un extra fort per dins que es corda amb un fil. I encara que en les fires es vénen i pareixen el meu xiulet, ningun xiula com el meu.

  • Que fas la resta de l’any? Treballes tan dur com en estes dates?

No treballe tan intensament però Tirisiti sempre està en marxa. Jo sempre estic enviant coses, no en la profusió que faig ara en nadal però sempre tinc coses pendents. I a més estic anant a la fira del llibre de València i això dóna un plus de comunicació que cal atendre i cuidar.

  • És important donar-te a conéixer durant tot l’any?

Sí, és important i el que la gent està veient ara és la representació pura i dura, és l’esdeveniment teatral, però per a que este es produïsca, Tiristi treballa des de finals d’agost. Aleshores jo estic treballant agost, setembre, octubre, novembre, desembre i gener. És a dir que la meitat de l’any estic quasi en marxa.

300 representacions que tenen ja lloc per a les escoles i com a novetat durant els dissabtes de desembre previs a les representacions habituals

  • Quina casa t’agrada més? La que tenies abans en La Glorieta o la que tens ara a El Principal?

M’agrada més la que tinc ara a El Principal, el que passa és que en La Glorieta tenia eixe component d’espectacle de fira, l’entorn era molt bonic i amable, però ara la infraestructura és molt millor per a mi i per als espectadors. I després el sistema que s’utilitza per a vendre les entrades, en un altre lloc no ho podríem fer.

  • Amb els anys que portes a l’escenari, no has pensat encara en jubilar-te?

No, no ho he pensat. Tirisiti estarà sempre fent-se mentre els espectadors li tinguen l’estima que li tenen. És algo que s’inicia amb les famílies del betlemeros de començ de segle fins hui en dia, però bé a tot el món li arriba el moment d’aturar.

  • I a tu que t’agrada estar actualitzat, has pensat ja a qui votar en les pròximes eleccions?

No, encara no ho he pensat.

  • I si no ens apanya el que vejam quan se celebren les eleccions ens faries un lloc al teu globus per anar amb tu a la lluna?

Aneu cordant-se els matxos perquè igual no vos agrada.


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *