foradia subscriutegrat

L’ull de la Sagrantana: el capità de l’Emir i Al-Azrq junts per triomfar a Alcoi

per Carles Bernacer

heraldica miqueros 2016Al-Azraq, el senyor musulmà, controlava diverses fortificacions a la zona de la Vall d’Alcalà i Gallinera. Es tractava d’una concessió del propi Jaume I d’Aragó després de la conquesta del Regne de València el 1238 per l’amistat que els unia. Però la pau no tardaria en trencar-se degut als constants abusos contra els musulmans. Pressions i injustícies cap als seus, portaren a Al-Azraq a encapçalar diverses revoltes contra el poder dels cristians. La primera gran rebel·lió data de 1248 on Al-Azraq tingué fins i tot el suport del rei de Castella, però no tingueren molt èxit.

El 1276 es preparà una segona revolta amb l’esperança de fer fora a Jaume I i les seues tropes. Per aquesta empresa Al-Azraq comptava amb mudèjars vinguts d’Alcoi i de totes les alqueries de la zona, com Polop, Xirillent, Barxell, Torc, Uixola, Palomar, Benissaidó, Cota, Benehadal, Teulada… Però per tal d’assegurar-se la victòria demanà també ajuda al Regne Nassarita de Granada.

L’esperada ajuda arribà des d’Al-Andalus. Un gran nombre de valents soldats arribaren a terres alcoianes portant orgullosos els seus estendards que denotaven les diferents procedències de la milícia, des de les diverses famílies nassarites de Granada, fins als seus aliats nord africans. Tot tropes ben preparades i uniformades per entrar en combat del costat dels revoltats mudèjars. I al capdavant de tots ells el capità de l’Emir, el Gran Capità.

Així, l’exèrcit de la mitja Lluna estava preparat per enfrontar-se als cristians de la Creu. El Capità de l’Emir amb les seues tropes vingudes des de Granada, el Senyor Al-Azraq, els mudèjars del poble i el “homes de les alqueries”, estan llestos per alliberar Alcoi. Tots ells guiats sempre per la llum divina, l’Ull de la Sagrantana.

És l’hora de donar-se a conèixer, de manifestar de forma ostentosa el poder i la riquesa del poble mahometà, de presentar el Boato del Capità Moro.

Trages miqueros capita alcoi 2016

Així la Capitania de la Filà Miqueros, amb Pedro Luis López González al capdavant, presentaren el passat mes de novembre a la sèu de la filà el boato amb el que el proper 22 d’abril prendran els carrers d’Alcoi.

El boato dissenyat Miguel Àngel Serra i José Luis Soler es divideix molt clarament en dues parts, les hosts vingudes des de Granada amb el Capità i el seu seguici, i el poble d’Al-Azraq, el mudèjar que es revolta. D’una banda l’esplendor i la sumptuositat nassarita, de l’altra tota la riquesa d’un poble que donarà tot el que té per la seua terra. Les banderes granadines i africanes, junt a les de les alqueries dels voltants. Les armes sofisticades de l’exèrcit de l’Emir amb les pròpies d’un poble orgullós i lluitador. Uns, els que formen part de la cort, amb els vestits de teles més precioses, altres els del poble amb els vestits típics i més elegants al seu abast per celebrar l’arribada de les forces granadines.

Trajes miqueros capita alcoi 1

Per la banda dels acompanyats del Capità de l’Emir, trobem els seus Abanderats, guerrers que mostren els estendards de les famílies granadines i africanes. Amb el seguici venen les Dames dels Cinc Sentits, dames de la cort nassarita a la disposició de les Favorites, tríades totes elles per la seua bellesa i pels coneixements de les necessitats pròpies de les Elegides. També els acompanyen les Joves Dames Infants, grup de dones encarregades de la cura i l’esbarjo del infants de Favorites i Dames que també compten amb les seues Abanderades, Guardia Especial i Guardia d’Eunucs.

Mentre el bàndol que acompanya Al-Azraq compta amb els Homes del Poble, procedents d’Alcoi i altres localitats que demostren el seu alt nivell social. Junt a ells els Homes de les Alqueries vinguts de totes les comunitats rurals properes per donar suport a la revolta, amb els seus propis Abanderats. De la mateixa manera trobem els Joves i Jovençols Mudèjars que abillats amb els seus millors vestits ixen a celebrar l’arribada del Capità, junt a les Dones del Poble, i les Dones de les Alqueries.

D’aquesta manera, ja tenim ací el boato de la capitania de la Filà Miqueros 2016. El Capità, Pedro Luis López González i Al-Azraq ja compten amb el seu seguici per a les properes festes de Sant Jordi 2016. El Capità de l’Emir, Quina Meravella!

Font: Carles Bernacer./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *