foradia subscriutegrat

Espanya i la venda d’armes

Tenim que insisitir en un control de la venda d'armes (...) Llavors, quin lloc ocupa Espanya? (...) Morenés ja va estar en l'època d'Aznar i ha treballat per a les grans empreses armamentístiques del país (...) Els militars denuncien que moren més companys per mala gestió que per foc enemic

No ens enganyem, ni tractes amb Turquia ni policia de control de fronteres la crisis de refugiats acabarà quan s’aborden les causes què la generen. Els Estats han d’actuar sobre les causes de fons que porten a milions de persones a abandonar el seu llar per a sobreviure. Tenim que insisitir en un control de la venda d’armes i augmentar la nostra inversió en polítiques de lluita contra la pobresa i canvi climàtic (responsable de moltes catàstrofes naturals)

I no, no val mirar a un altre costat, podem controlar la venda d’armes perquè som nosaltres els que li les venem. L’hipòcrita món occidental porta anys lucrant-se amb la venda d’armes que actualment estan acabant la vida de milions de persones (en concret es calcula que cada any es compren 90.000 milions d’euros en material armamentístic) Un exemple, entre 2012 (inicis de la Primavera Àrab) i 2013, les transferències d’armes de la UE a Orient Pròxim i el nord d’Àfrica van superar els 20.000 milions d’euros.

Llavors, quin lloc ocupa Espanya? Actualment som el sèptim exportador mundial de les principals armes convencionals, amb el 3 per cent del pastís, ja que en esta legislatura del PP amb el Ministre de Defensa, Pedro Morenés, va augmentar un 50 per cent les exportacions d’armes respecte a l’anterior. I 1 de cada 3 exportacions d’armes espanyoles, per valor de quasi 1.400 milions d’euros, va anar a parar a Orient Pròxim (Aràbia Saudita és el millor client i les va utilitzar a l’Iemen contra població civil).

morenesI qui és eixe ministre pel que Espanya deu més de 21.000 milions d’euros d’un total de més de 30.000 per compra d’armes? Morenés ja va estar en l’època d’Aznar i ha treballat per a les grans empreses armamentístiques del país. De manera que sempre que ha obtingut un càrrec polític ha fet grans comandes a les seues antigues empreses. Inclús ‘The New York Times’ el va acusar perquè l’empresa on treballava (Instalaza) va vendre bombes de ‘racimo’ a Gadafi i este les va gastar contra població civil. I quan el govern espanyol, unint-se als tractats internacionals, va voler prohibir la fabricació de bombes ‘racimo’ a Espanya el Sr. Morenés junt amb esta empresa va interposar un pleit al govern.

I què opinen d’ell els militars? Bàsicament que les seues vides li importen poc. Luis Gonzalo Segura, ex-tinent de l’Exèrcit de Terra, assegura que el Ministre compra materials i no invertix en peces de recanvi allò que suposa que el seu pas pel govern ha deixat un rastre de morts (accident dels helicòpters del SAR, amb l’avió A400M,dos amb l’Eurofigther, la manipulació de mines en mal estat en Hoyo de Manzanares i la negació a traslladar l’ambaixada espanyola d’Afganistan a una zona segura) Els militars denuncien que moren més companys per mala gestió que per foc enemic. I això, és una vergonya.

Així que quan mires un refugiat sirià pensa que tal vegada el seu casa va ser afonada i els seus fills assassinats amb un míssil ‘made in Spain’ muntat per un espanyol que paga les seues vacacions a Benidorm amb eixos diners de sang.

Font: Ester Jordà./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *