foradia subscriutegrat

Que pretén el TTIP?

per Alfredo Albero

La situació d’emergència econòmica i social que la majoria de la població de l’Estat espanyol estem suportant des de fa anys, és realment greu.

Alfredo Albero alcoi lesmuntanyesQualsevol persona que observe aquesta realitat en el context internacional, s’adona ràpidament que els nostres problemes semblen formar part d’una ofensiva global dels poders econòmics i financers , el quals s’han llançat a afirmar i consolidar la seua hegemonia econòmica i política a escala mundial.

Un fet que abunda en el que estic dient és el TTIP, sigles en angles de l’Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió.

En altres paraules, un acord de comerç entre la Unió Europea i els Estats Units per tal de liberalitzar les relacions comercials entre aquell país i aquesta unió.

Aquest acord ha sigut presentat envoltat de bones intencions: creació del espai més gran de lliure comerç del món, dinamització de l’economia, noves oportunitats, creació de llocs de treball, etc.

Les primeres parts del tractat es van negociar al voltant de 2013. Curiosament, des del seu origen, les negociacions entre representants nord-americans i europeus, en conter de ser anunciades als quatre vents com el que deien que eren, semblen més una pel·lícula de misteri.

Els documents sobre el TTIP, estan custodiats dintre d’una caixa forta, en una sala d’accés altament restringit, situada en una de les dependències del Parlament Europeu.

Els Eurodiputats són els únics que disposen d’accés limitat a aquesta sala, durant poc temps i sempre amb vigilància permanent. Els documents seran secrets al públic durant 30 anys. El 92% de les reunions que la Comissió ha celebrat, a porta tancada, han sigut amb grups de pressió empresarials, és a dir: misteri, obscurantisme i opacitat.

Però s’han produït filtracions. S’ha pogut saber que el que realment ocorreria si se signara el TTIP, seria que les normatives socials, sanitàries, ambientals, culturals, de servei públic, de protecció dels consumidors, etc. s’haurien de derogar si foren considerades “ … no razonables, arbitrarias o discriminatorias …” per als negocis i inversions de les grans multinacionals.

Mesures actualment vigents com la prohibició dels cultius transgènics, les inversions a favor d’energies renovables, la no privatització dels serveis públics, etc., correrien el risc de ser suprimides.

A més, les multinacionals no utilitzarien els tribunals ordinaris. Plantejarien les seues querelles en un Tribunal Especial d’Arbitratge que el mateix tractat crearà per a resoldre conflictes i que naturalment estarà compost per jutges designats per ells mateixos.

En resum, que mentre nosaltres estem lògicament preocupats per aconseguir un govern de progrés i de canvi al nostre país, els grans poders globals, eixos que mai es presenten a les eleccions, van secretament a la defensa d’allò seu: Un acord comercial que deixaria en poc menys que paper mullat les legislacions, els acords de govern i els Parlaments de tota Europa.

Els alcoians i alcoianes, com a ciutadans responsables que som, devem posicionar-nos front a questa nova situació.

Centenars de municipis europeus s’han declarat, en tant que entitats locals, contraris al TTIP. Fins ara, més de trenta municipis espanyols també ho han fet.

PODEM, som una força política clarament contraria al TTIP. Estem impulsant, en multitud de municipis, la presentació de mocions als Ajuntaments, per tal que es declaren contraris al TTIP.

Des de PODEM-Alcoi, en coherència amb la nostra estratègia, anem a promoure la presentació, al nostre Ajuntament, d’una moció en petició de què el poble Alcoi es declare Municipi contrari al TTIP.

P.D.: Per a més informació sobre el TTIP:

https://www.youtube.com/watch?v=AmKzYg84nNA

https://www.youtube.com/watch?v=r6ItcJRp9Z4

Font: Alfredo Albero. Secretari General de PODEM-Alcoi./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *