foradia subscriutegrat

Novena Simfonia de Beethoven

• La Novena Simfonia de Ludwig van Beethoven és la pròxima proposta de l’Associació d’Amics de la Música d’Alcoi • El 3 d’abril, la St. George Symphony Orchestra actúa al Teatre Calderón d’Alcoi • La temporada de Concerts i Òpera d’Amics de la Música d’Alcoi continuarà amb un Concert de l’Orquestra de València

UNA OBRA MESTRA AMB L’ASSOCIACIÓ D’AMICS DE LA MÚSICA

beethoven_9_sinfonia_alcoi

La Novena Simfonia de Ludwig van Beethoven és la pròxima proposta de l’Associació d’Amics de la Música d’Alcoi. El proper 3 d’abril, la St. George Symphony Orchestra ens oferirà al Teatre Calderón d’Alcoi la representació d’una de les obres més importants de la història de la música.

Els Amics de la Música dintre de la seua trenta-tresena temporada de Concerts i Òpera ens proposa gaudir d’una de les obres més significatives mai compostes. La Novena Simfonia del mestre alemany Ludwig van Beethoven fou composta el 1824 i estrenada el 7 de maig d’aquell mateix any i des d’aleshores fins al dia de hui no ha cessat de rebre qualificatius i lloances considerant-se una de les obres més importants i transcendentals de la història de la música i de l’art.

temporada_concert_opera_beethovenEs tracta d’un obra que més enllà de la seua bellesa i qualitat musical significa molt per la història de la música. Aquesta última simfonia de Beethoven fou la primera en incloure un cor al quart moviment de l’obra, sent per això criticat per mestres de l’època que lloaren els tres primers moviments però desprestigiaren l’obra per incloure el cor a l’últim. No obstant això, la Novena Simfonia es convertí en un obra mestra i donà inici a la simfonia coral, gènere que tingué molt èxit al llarg del romanticisme gràcies a ella. No va ser només pionera amb el que respecta a incloure el cor per primera vegada, també la inclusió de certs instruments de percussió al quart moviment suposà un punt d’inflexió en la composició de les orquestres des d’aquell moment. També estilísticament marcà un abans i un després en la història de la música; les innovacions estructurals i estilístiques que Beethoven introduí en aquesta obra suposaren el trencament amb el classicisme i l’inici del romanticisme musical, per aquesta raó Beethoven és considerat l’últim clàssic al mateix temps que el primer romàntic.

La importància de l’obra i el seu reconeixement es va fer patent des de la seua mateixa estrena, dia en que les ovacions es succeïren al seu acabament, encara que al principi el propi Beethoven no les pogués gaudir, ja que hi ha testimonis que asseguren que a pesar de la seua sordesa va codirigir l’obra, però al desconèixer el tempo real de la interpretació, continua dirigint els que ell creia que eren els últims compassos a pesar de que l’orquestra havia acabat i rebia ja les ovacions i els aplaudiments del públic que omplien la sala del Kärntnertortheater de Viena. Aquestes ovacions cap a l’obra apleguen fins els nostres dies fins al punt que el 2001, la partitura original de la simfonia s’inscrigué al Registre de la Memòria del Món de la UNESCO degut a la seua gran transcendència com a obra d’art.

Retrat Beethoven concertUna obra d’aquestes característiques no podia faltar dintre d’una temporada de concerts d’un col·lectiu com el Amics de la Música d’Alcoi. Després dels encerts en la programació fins al dia de hui, com l’òpera Madama Buttherfly, el Concert d’Any Nou o la més recent i exitosa posada en escena de la sarsuela La Tabernera del Puerto, produïda per la pròpia Associació, aquesta ens porta ara un concert simfònic amb una de les obres mes significatives d’aquest gènere.

Novament serà l’orquestra St. Georges Symphony Orchestra, formació resident de l’Associació, sota la direcció de Francesc Estèvez, la que portarà endavant aquest concert. Aquesta orquestra torna al Teatre Calderón poques setmanes després del seu èxit amb la sarsuela La Tabernera del Puerto. En aquesta ocasió estaran acompanyats per l’Orfeó Valencià Navarro Reveter, dirigit per Josep Lluís Valldecabres, acompanyant a la soprano Luca Espinosa, la mezzosoprano Alicia Berri, al tenor Nester Martorell i al baríton Javier Franco.

La temporada de Concerts i Òpera de l’Associació d’Amics de la Música d’Alcoi continuarà pròximament amb un Concert de l’Orquestra de València dirigit per l’alcoià Jordi Bernàcer amb María José Montiel al paper de soprano.

 

 

Font: Carles Bernàcer./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *