foradia pressupostparticipatiualcoi

El col·legi les Carmelites recrea la fundació d’Alcoi

• El centre educatiu de les Carmelites recrea l’atorgació de la carta pobla per Jaume I ara fa 760 anys • Els escolars han fet la lectura de la carta pobla al saló de plens de l’Ajuntament • La seua idea és que s'institucionalitze aquesta data per fer activitats

recreacio_historica_carta_pobla_carmelites

El col·legi les Carmelites ha fet una recreació històrica de la fundació de la ciutat d’Alcoi ara fa 760 anys.

Segons la historiografia alcoiana, el 17 de març de 1256, Jaume I va atorgar la carta pobla d’Alcoi. El seu Lloctinent, Eiximén Pérez d’Arenós, estant a Xàtiva la va redactar. Les Carmelites han recreat este esdeveniment al saló de plens de l’Ajuntament d’Alcoi.

La Carta Pobla, que està desapareguda, atorgava una sèrie de privilegis i donacions per a què la població del regne poguera instal·lar-se en aquestes terres. El document parlava dels primers colons, i per tant dels primers alcoians coneguts que arriben i s´estableixen a aquestes terres.

És el cas del primer Alcaide, Joan Garcés; o personatges com Bernat Colom, Bernat Savall i Bernat d’Ortoneda. Aquests tendran la responsabilitat de distribuir les cases (solars de les cases) i les heretats (terres per conrear) entre els colons cristians.

El 29 de desembre de 1256, Jaume I confirmarà aquest privilegi, que també ha desaparegut o no s´ha conservat. Des del Col·legi Carmelites han explicat que “celebrar la història d’un poble, Alcoi hui en dia és un lloc d’encontre de cultures”.

La seua idea és que s´institucionalitze aquesta data per fer activitats, exposicions, visites, congressos, xarrades, conferències al llarg d’aquesta data “per a què els alcoians puguem conéixer millor la nostra volguda ciutat”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *