José Javier Gandía: Alferes cristià 2016 filà Almogàvars
• José Javier Gandía: "M'he emocionat en més d’una ocasió en els cercles festers per les ovacions que m'han regalat"
José Javier Gandía pertany a la Filà dels Almogavars des dels 14 anys. Va ser 11 anys jugador i 6 anys president de l’equip CD Alcoyano. Gandía té una empresa de bordats i importació i venta de teixits. Enguany representa l’alferecia cristiana amb l’activa participació de la seua dona i les seues filles com a favorites. Assegura que s’ha emocionat en més d’una ocasió en els cercles festers per les ovacions que li han regalat.
M’he emocionat per les ovacions que m’han regalat”
Introducció en el món fester
José Javier no es va introduir al món de la festa, com la gran part dels festers, es a dir, per la tradició familiar, sinó que va ser pels amics. Quan tenia 14 anys, ell i un amic van decidir apuntar-se a una filà i van haver de decidir entre els Guzmans i el Almogavars, perquè era on majoritàriament es repartien els seus amics. Es cert que el seu pare ixia a festes en una pedania que hi havia en Els Algars, i açò va fer que li picara la curiositat i tingués ganes d’eixir també en Alcoi. Assegura que li “se feien les dents llargues” quan veia als seus amics. Aleshores es va apuntar a la filà i ja no l’ha deixat fins ara.
La gran noticia
Quan fa dos anys van sol·licitar qui volia fer la capitania i l’aferecia. En un principi José Javier no tenia en ment presentar-se però els que fan l’esquadra de negres són amics de la filà i van començar a plantejar-ho i després de dos mesos, un dia va arribar a casa i ho va comentar a la dona i a les filles i els va fer molta il·lusió i va acabar de decidir-se per fer-la.
El treball diari
Des de que va saber el càrrec ha fet quedades amb els cavallers i les dames però la intensificació de la faena no ha arribat fins després del nadal: “En nadal pareixia que havia hagut un atur fester perquè es tot més dedicat al nadal perque és algo que en Alcoi també es viu molt, però des de que hem acabat el nadal tenim actes tots els caps de setmana fins pràcticament abril”.
Cavallers i dames
Els cavallers són amics, alguns, uns 10, de la mateixa filà i la resta amics propers d’altres 15 filaes. En total seran 29 cavallers que representaran a gran part de les filaes. Les dames són les dones dels cavallers en un 85% i la resta són amigues de la dona de l’Alferes Cristià, que varen mostrar molta il·lusió i van voler participar. En total seran 30 dames.
La família
La dona i les filles serán les favorites. Afirma que van ser elles les que el van animar a llançar-se recordant-li que és algo que “sols es fa una vegada en la vida”. Explica que per a ell és molt important que elles estiguen al seu costat: “Açò és algo que ocupa molt de temps i si no estás clavat dins és complicat d’entendre”. Elles, per tant, tenen plena implicació.
Actes
Han començat a fer-se ja els primers assajos. Un dels més destacats és l’assaig conjunt amb els cavallers, l’esquadra i el propi Alferes, en els qual van tindre que utilitzar dos llocs diferents per la gran quantitat de persones que participaven, uns 480 homes i unes 400 dones.
El següent acte destacat que ja s’ha realitzat és un assaig medieval amb 200 persones. Un acte, segons comenta Gandía molt emotiu i divertit perquè va haver un ballet i concursos medievals.
Encara que el més emotiu per a ell va ser la presentació dels càrrecs al Calderón i el posterior sopar a El Circul Industrial.
La música
Acompanyarà la desfilada ‘L’aragonés perfecte’, una marxa que representa uns sentiments. Esta marxa va estar composta per a un amic que va morir i ens va encaixar molt bé per a acompanyar a l’alferecia i conjuntament es va decidir que s’arrancarà amb eixa marxa.
La heràldica
Ha estat dissenyada per Luis Sanus, qui també és l’encarregat de dissenyar el tratge de l’Alferes i la Favorita. Al centre apareix l’escut de la lleganya, i als costats apareixen dos dracs com a figura representativa de la filà i junts amb la seua unió formen un cor.
Boato
El boato el porta el primer tro i la junta de la filà i es va decidir que que els tratges els fera José Moiña, qui ha tingut una gran acceptació a l’adaptar-se i fer alguns tratges un poc més econòmics, facilitant que molts puguen participar. Explica que tots els que participen en el boato no eixiran simplement caminant, sinó que eixiran fent algo que serà sorpresa per al dia gran, de forma que participen en l’acte de l’Entrà.
Hi haurà dos ballets principals i eixiran unes cinc carrosses, dissenyades pel Llombo i per Juan Climent, de la Filà Asturianos, qui ha sigut també el dissenyador dels tratges dels cavallers i les dames. El tema principal serà el drac.
Comenta i participa-hi