lasarga ajualcoitel

Biar celebra les festes en honor a la Mare de Déu de Gràcia

• Se celebren del 10 de maig al 13 de maig • Les festes de Biar destaquen per dos fets: Les fogueres i els espies • La novetat d’enguany és la incorporació d’un ball popular que es va celebrar ahir

 

foto festes biar2

Biar celebra des de hui les seues festes patronals en honor a la Mare de Déu de Gràcia. Les festes rememoren les lluites que van tindre lloc entre almohades i les tropes del rei Jaume I en conqueridor a l’any 1245. Va ser aleshores quan amb esta conquesta per a la Corona d’Aragó es va marcar l’antiga frontera entre el Regne de Castella i Aragó.

Les festes de Biar destaquen per dos fets que sols se celebren a esta localitat, com explica el regidor de tradicions Joan Lluis Escoda: “Un dels elements peculiar són les fogueres de Biar, que ve tradicionalment de l’època en la qual molts veïns viatjaven fins Castella per a treballar. Com que no podien estar en les festes en honor a la patrona, encenien una foguera, que era una forma d’expressar la seua devoció”. Els espies són l’altra figura representativa, un element para teatral amb un to satíric en el qual els moros mesuren i espien el Castell.

cartell biar 2016Destaca com a novetats la incorporació d’un ball popular la nit del 9 de maig per part de l’Ajuntament a la Plaça de la Constitució sobre la 1h de la matinada. També s’ha eliminat un acte protocol·lari que solia fer-se el 12 de maig a l’hora de dinar.

El dia de l’Entrada té lloc hui mateixa i en ella participen 7 comparses: els templers, blavets, asturians i massers pels cristians i els vells, tarics i nous pel moros. Arrancarà a les 5h de la vesprada. A a la finalització de l’Entrada es puja al Santuari de la Mare de Déu, situat a uns 1’5km de la població mentre per les muntanyes dels voltants s’encenen les fogueres. Un dels actes més emotius tenen lloc a la baixada de la imatge, quan la Mare de Déu entra a la Plaça d’Espanya al ritme del Cant de Benvinguda, entonat per tota la població.

Demà es realitza es realitza la medició dels espies, en la qual els moros mesuren el Castell i després d’este té lloc l’ambaixada Mora. Una vegada finalitza l’ambaixada començara el ball de les espies, únic, que acaba amb el trasllat de l’esfinge de la Mahoma al Castell.

Biar està llest ja per rendir homenatge a la seua patrona en una de les festes de Moros i Cristians més peculiars de la comarca que se celebren fins el pròxim 13 de maig.

 

Font: Mireia Pascual./


ajualcoiturisme

culturalcoi

 

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *