foradia cdturisme

Que parlen les xarxes: patriotes espanyols per Panamà

• Recopilem alguns dels memes més populars que han circulat per les xarxes i els comentem: que parlen les xarxes! • Recentment hem conegut a través de los Papeles de Panamá d’alguns rics espanyols que evadeixen impostos.

Recentment hem conegut a través de los Papeles de Panamá d’alguns rics espanyols que realitzen ardits financers per tal d’evitar pagar els diners que els correspon pagar a l’Estat espanyol. La dona de Felípe González, la germana d’un dels nostres reis (Pilar de Borbón), futbolistes com Zamorano o Messi, el director de cinema Pedro Almodóvar, el ministre Manuel Soria, l’exposa de Arias Cañete, néts de Franco i Bertin Osborne, són alguns dels defraudadors implicats.

L’ús dels paradisos fiscals comporta greus conseqüències per als països i els seus habitants: augment del dèficit, augment del deute públic, manca de recursos econòmics, retallades en serveis públics, sequera econòmica, elevació de la pobresa, l’exclusió i la desigualtat. La cosa és més greu del que indiquen els Papers de Panamà.

papeles-panama

Algú deia que si vols acabar amb la pobresa i la fam en el món a soles has de tirar mà d’un paradís fiscal. Perquè els mecanismes d’evasió de capitals és un problema massa generalitat entre l’1% de la població, la més rica. Però no és un problema econòmic, que també, sinó més aïna polític: el poder polític té la capacitat d’acabar amb els mecanismes d’evasió i frau fiscal, el problema ve quan els polítics al govern són alguns (sinó ells directament, sí els seus amics i socis de negocis) dels que fan ús d’aquests mecanismes.

renta

Mentrestant, la gent del carrer, la gent que treballa honradament, la que pateix les conseqüències de la crisi, de l’atur i de les retallades en serveis socials, no té tantes facilitats per deixar de pagar els seus impostos, tot el contrari: si algú incorre en qualsevol tipus d’irregularitat, per xicoteta que siga, encara que siga distracció, tot el pes de la llei caurà sobre ell. Com deia Eduardo Galeano, la llei és com les serps, a soles mossega als descalços.

apellidos

Resulta curiós que alguns espanyols coincidisquen en parlar de l’amor a la seua pàtria Espanya mentre que defrauden la seua hisenda. Almenys amb filtracions aquesta descobrim qui és il·legítim per dir a la gent com ha d’opinar en matèria política, econòmica o cultural.

Però el fet és que la premsa internacional, i alguns coneixedors espanyols del tema com Vicenç Navarro, denuncien que no s’està fent pública tota la informació referent al cas. La dada més important és la vinculació entre els principals bancs espanyols i els paradisos fiscals: són ells els principals promotors de l’ús dels paradisos fiscals. Això no es diu a través dels grans mitjans de comunicació perquè aquests, i els seus grans accionistes, també formen part de l’entramat d’evasió i frau fiscal, un dels grans enemics de la gent honesta.

panama

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *