foradia subscriutegrat

‘A la Valenciana’ guanya a Alcoi

• La primera posició ha sigut per a ‘A la Valenciana’, que ha sumat 10.821 vots • El partit que més confiança inspira a la majoria dels espanyols és el PP • Unidos Podemos no ha arribat a omplir les expectatives que havia generat

eleccions 26juny

Els resultats de les eleccions generals del 26 de juny a Alcoi no han variat molt respecte als del 20 de desembre. Però sí que han presentat variacions en les confiances i preferències polítiques.

La primera posició ha sigut per a ‘A la Valenciana’, que ha sumat 10.821 vots, quasi 200 menys que en desembre, i això contant que aquesta vegada se suposa se sumaven els 2.000 vots d’Esquerra Unida. Però la suma, que hauria d’haver donat com a resultat almenys 12.900 vots, no s’ha consumat.

Aquests vots s’han repartit majoritàriament entre l’abstenció, més de 1.000 vots, el PP, que ha guanyat 1.000 sufragis respecte al 2015; el PSOE, que ha pujat 400; i, en menor intensitat, entre els partits minoritaris, especialment Pacma.

Aquesta és la realitat alcoiana, que demostra tindre una preferència clarament progressista. Però el nou panorama polític nacional és prou diferent.

només ha perdut 5 escons respecte a 2015, que han anat a parar, junt amb els 8 que ha perdut Ciudadanos, al PP”

El Partit Socialista Obrer Espanyol continua sent la segona opció de la majoria d’espanyols. El seu electorat li ha perdonat el fet de no haver volgut conformar un govern progressista amb Podemos i haver elegit com a aliat a un partit amb un programa econòmic i laboral d’ideologia neoliberal, Ciudadanos. Només ha perdut 5 escons respecte a 2015, que han anat a parar, junt amb els 8 que ha perdut Ciudadanos, al PP.

Unidos Podemos no ha arribat a omplir les expectatives que havia generat. En aquest sentit, les enquestes, una vegada més, han fracassat. Per altra banda, tot apunta al fet que la campanya de por que han realitzat a l’uníson PP, PSOE, C’s i molts formadors d’opinió contra la coalició (a la que ha contribuït l’efecte Brexit) ha calat en la població. No obstant això, es consolida com a una força que enforteix el bloc progressista espanyol.

Paral·lelament, el partit que més confiança inspira a la majoria dels espanyols és el PP. Malgrat la corrupció i la situació de precarietat econòmica, social i laboral que han deixat les seues polítiques, ha aconseguit instal·lar en bona part de la població la percepció segons la qual estem en via de recuperació econòmica i que ell és el garant del benestar.

Ara, una vegada més, és moment que comencen els diàlegs i els pactes entre partits.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *