foradia becasivace

Perquè va guanyar el PP?

Mirada al món per Ester Jordà

Després de les eleccions on les enquestes van fallar estrepitosament és normal que la gent és pregunte com havia pogut ser. Un partit on la corrupció s’ha instaurat en el seu cor i els falta la determinació d’eliminar-la des de l’arrel torna a ser el partit més votat. Quan més corrupció, més vots al Partit Popular. Com podia ser que obtinguera estos bons resultats després del desastre de les eleccions de desembre?

RedesVotantes

Així, mentres Podem atibacava la xarxa de tuits, on eren els amos, els del PP anaven per la via de Facebook.”

Jorge Moragas, cap de gabinet en La Moncloa i responsable de la campanya dels populars,  va convéncer els líders del partit de portar a Espanya a l’empresa The Messina Group (TMG), l’assessoria de l’equip que abans va ajudar a guanyar a Barack Obama i David Cameron. Si al desembre TMG va demanar 1 milió d’euros per treballar per al PP ara al juny i amb la intermediació de David Cameron van aconseguir una rebaixa de fins als 100.000 euros.

TMG planteja una estratègia total basada en l’ús del Big Data (administrar i processar la informació d’enormes bases de dades) per a captar electors, buscar el vot tàctic focalitzat en l’ús de la xarxa social que hi ha marcat esta campanya: Facebook. En primer lloc, calia definir públics molt clars, quins són els missatges que interessen a eixos públics, com pots localitzar eixos públics pels seus perfils de Facebook per a comprar publicitat i arribar a ells i després quin tipus de missatges has de manar-los a eixes persones. I quin tipus de missatges llançaven? Principalment buscaven no la viralització pròpia de les xarxes socials sinó dirigir-se a segments que eren molt sensibles al missatge de vot útil i als missatges de la unitat de l’Espanya moderada enfront de la possibilitat que Pablo Iglesias arribara a La Moncloa. És a dir, buscaven sobretot convéncer votants de Ciutadans (el de Pablo Iglesias dubtant de l’euro en plena ressaca del Brexit i un altre de La Tuerka celebrant que li havien ficat una palissa a un policia). Així, mentres Podem atibacava la xarxa de tuits, on eren els amos, els del PP anaven per la via de Facebook. I Facebook és la xarxa de xarxes.

Podem s’han convertit en ‘casta’, una casta d’intel·lectuals que només es dirigia als votants que ja els anaven a votar. Per dir-ho d’una altra manera, potser si ho equivalem a revistes el Twitter puga ser la ‘National Geographic’ però el Facebook és el ‘Pronto’ i és la més llegida d’Espanya.

22 milions de persones entren en Facebook a Espanya mensualment, i la política és un tema important de conversació en la plataforma, en total, des de gener de 2016, sis milions de persones han generat 90 milions d’interaccions (m’agrada, comentaris i contingut compartit) entorn de temes polítics.

Font: Ester Jorda./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *