foradia subscriutegrat

Crida a la comunitat educativa per denunciar conseqüències de la LOMQE

• Crida a tota la comunitat educativa a participar els dies 8, 9 i 10 de novembre per defensar l'ensenyament públic i denunciar la LOMQE • Una llei que discrimina, segrega i obri la porta a la privatització de l’ensenyament públic.

cartell_trobada_plataformes

La Trobada de Plataformes Comarcals en Defensa de l’Ensenyament Públic fa una crida a tota la comunitat educativa a participar els dies 8, 9 i 10 de novembre de 2016 en les jornades per reivindicar el model d’ensenyament públic que volem i denunciar la implantació de la LOMQE i les seues revàlides.

La proposta que llancen és que cada centre educatiu organitze durant eixos dies una jornada o jornades obertes a tots els membres de la comunitat educativa per tal d’informar i debatre la nova llei, quin és el model educatiu que volem, les possibles mobilitzacions, etc.

Des del seu punt de vista, “la LOMQE és una llei que discrimina, segrega i obri la porta a la privatització de l’ensenyament públic. La paralització de la LOMQE i de les seues revàlides ha de ser un compromís de tota la comunitat educativa”.

DCIM100GOPROGOPR1122.

Per informar del funcionament de la llei educativa i de les conseqüències negatives que tindrà en el sistema d’educació, les Plataformes envien aquest escrit:

Què són les revàlides?

La LOMQE introdueix les revàlides, que són unes proves finals en les quals l’alumnat es torna a examinar de matèries que ja ha superat. Aquestes proves es fan en 3r de Primària (8-9 anys), 6è de Primària (11-12 anys), 4t ESO (15-16 anys) i 2n de Batxillerat (17-18 anys) A més, en 4t d’ESO i 2n de Batxillerat les revàlides són necessàries per obtindre el títol corresponent.

D’aquesta manera les revàlides es converteixen en filtres per segregar l’alumnat segons el rendiment escolar. No atenen la diversitat de l’alumnat i no tenen en compte ni el seu esforç al llarg del curs ni el context social del centre, barri o localitat on s’ubiquen els centres. Són totalment innecessàries i ens retornen al model d’educació franquista del passat.

Amb aquestes proves externes, s’obri la porta a la classificació dels centres, i es poden crear rànquings en funció dels resultats obtinguts en les proves, fet que permet la LOMQE. D’aquesta manera els centres públics, a més de competir amb els concertats, hauran de fer-ho ara amb altres centres públics.

La LOMQE demostra, a més, una desconfiança i aversió vers la funció pública i els seus treballadors i treballadores de l’ensenyament, ja que confia la tasca d’orientació i promoció de les avaluacions, a personal “extern” als centres.

A més, en 2n de Batxillerat es dóna la circumstància que l’alumnat haurà d’examinar-se de matèries de 1r de Batxillerat, com Filosofia, que no s’imparteixen en 2n. Per tant, s’examinaran de matèries després d’un curs sencer sense impartir-les. Encara que la Conselleria d’Educació modificara el decret de currículum per incloure aquesta assignatura com a obligatòria, seria d’aplicació per al curs que ve i no arribaríem a temps aquest curs.

D’altra banda, el Reial Decret 310/2016, de 29 de juliol (publicat en el BOE el 30 de juliol, just dos dies abans de les vacances d’agost!), regula les avaluacions finals (revàlides) d’ESO i Batxillerat. Però encara no s’han pubicat els criteris que han de fixar les proves i, per tant, el professorat no sap a què atendre’s per a preparar l’alumnat per aquestes proves.

En eixe sentit, considerem que la finalitat de l’ensenyament és formar ciutadans i ciutadanes, ensenyant en uns continguts amplis i diversos, no preparar per a uns exàmens.

Què demanem?

Demanem i ens comprometem a lluitar per una escola pública, laica i transformadora, que ensenye des del coneixement científic; que defense la llibertat de pensament i de consciència, i que ajude a assumir la pluralitat i la diversitat i que eduque críticament en valors democràtics.

Per això exigim la derogació de la LOMQE i la negociació d’una nova llei, amb la participació de la comunitat educativa i en la qual desapareguen les revàlides i es garantisca la igualtat d’oportunitats a tot l’alumnat. El sistema educatiu ha de basar-se en el principi d’equitat i ha de lluitar contra les desigualtats socials.

A la Conselleria d’Educació li exigim que no aplique les revàlides en cap curs, com va fer el curs passat en primària. Ara s’han d’aplicar en secundària i batxillerat, i cal oposar-se també a la seua aplicació i plantar cara a la LOMQE de forma contundent.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *