Presentació del llibre de Vicent Baydal sobre la història de la identitat valenciana
• Les primeres manifestacions de la consciència col·lectiva comú als habitants de l'antic Regne de València. • Divendres 28 d'Octubre a les 19.30h al Centre Ovidi Montllor.
Presentació del llibre de Vicent Baydal Els valencians, des de quan són valencians? (Afers, 2016), aquest divendres 28 d’Octubre a les 19.30h al Centre Ovidi Montllor.
Aquesta obra, del professor d’Història del Dret i destacat divulgador de la història valenciana, posa data a les primeres manifestacions de la consciència col·lectiva comú als habitants de l’antic Regne de València. L’historiador Vicent Baydal data, després d’una investigació de cinc anys, al segle XIV, concretament a partir de 1330, el “naixement a la identitat valenciana”.
“Després de la conquista de Jaume I en 1238, els musulmans han estat expulsats de les ciutats i apartats en les pitjors zones. Els nous pobladors cristians eren aragonesos i catalans que arribaven amb la seua pròpia identitat. Ha estat a partir de 1330, un segle després de la conquista, quan, a més, van començar a considerar-se valencians, un nou subjecte col·lectiu que ha arribat fins al segle XXI“, afirma l’investigador.
La qüestió dels orígens de la identitat col·lectiva valenciana, segons apunta Baydal, encara no havia estat estudiada de manera empírica, buscant als arxius el moment en què els valencians van començar a utilitzar un gentilici territorial propi.
“Fins ara es creia que havia estat cap a finals del segle XIV, però no se sabia amb certesa“, indica. La seua investigació, tot i això, mostra que a partir de la dècada de 1330 els valencians van començar a considerar-se com tals, diferenciant-se dels altres pobles de la Corona d’Aragó i de la resta d’Europa.
El procés s’havia consolidat cap a la dècada de 1360, coincidint, a més, amb la creació de la Generalitat Valenciana d’època foral. “Tot i que els habitants del territori valencià eren molt conscients de provenir d’Aragó i Catalunya, on tenien les seues arrels, van veure en les noves institucions del Regne, com els Furs, les Corts i la Generalitat, una bona eina per a millorar les seues vides en el context de les societats polítiques medievals. A partir de llavors també van començar a considerar-se valencians”, explica Baydal.
La presentació correrà a càrrec del professor Pedro Juan Parra Verdú, president del Centre Alcoia d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) i del mateix autor Vicent Baydal.
Comenta i participa-hi