foradia subscriutegrat

Reflexions a la presentació d’Enric Balaguer: ¿com evitar una nova època de perversitat?

• Presentació de l'assaig "El desert i altres palpitacions del nou segle". • Els moments històrics de perversitat poden tornar. • Tots els éssers humans som dignes de viure la vida i gaudir del nostre món.

 

enric-balaguer

Recentment ha tingut lloc la presentació de “El desert i altres palpitacions del nou segle”, l’últim assaig d’Enric Balaguer, professor de la Universitat d’Alacant i pensador humanístic, al Club Unesco d’Alcoi.

L’encarregada d’introduir l’acte va ser la sociòloga alcoiana Sandra Obiol. En resumits comptes, va definir el llibre de Balaguer com una lectura tranquil·la i assossegada que estimula el pensament i que contagia una actitud de voracitat lectora. No a soles pel seu estil narratiu, sinó pels temes i disciplines que tracta: filosofia, psicologia, art, sociologia, literatura, lingüística…

Balaguer va presentar algunes idees principals que desenvolupa al seu assaig. Totes elles contribueixen a definir i comprendre per quin moment històric està transitant la humanitat.

El neoliberalisme va introduir-se en occident durant els anys 80’. Va ser el principi d’un canvi econòmic que va donar peu a una nova cultura, a una nova forma d’organitzar la societat i la vida de les persones.

Ara com ara, la societat està més fragmentada i individualitzada que en dècades anteriors. Les persones moltes vegades ens reconeixem en un món que no acaba de comunicar-nos el seu sentit, el nostre sentit. Per aquest motiu, per a no caure en l’angoixa existencial, és necessari obrir la ment al pensament, a la lectura, a la cultura, a l’espiritualitat…

el_desert_i_altres_palpitacions_del_nou_segle

Perquè, a més a més, els mitjans d’informació massius, altament influents en l’esfera pública, no sempre estan al servei de les necessitats de les persones, de les societats, de les democràcies, del món. I els valors i la visió de l’univers que construeixen no comporta cap garantia de progrés humà; més aïna, podria ser tot el contrari.

Perquè, tal com va emfatitzar el professor i assagista, cal tindre en compte que l’ésser humà pot actuar de maneres extremes quan està sotmés a determinades condicions. Així ho verifiquen els estudis que s’han realitzat sobre la perversitat humana. Una de les seues expressions més dràstiques va ocórrer fa al voltant de 80 anys, amb l’holocaust nazi.

Cal tindre en compte que els responsables nazis no eren desequilibrats psíquics: eren persones normals i corrents que es van adaptar a una realitat concreta. Una realitat perversa. Però que pot sortir de la normalitat. Per això convé no abaixar la guàrdia: els moments històrics de perversitat poden tornar.

Estem en un moment en el qual el sistema econòmic, en connivència amb el polític, està provocant un patiment important en cada vegada majors sectors de la població. Condicions que fan proliferar les idees i els governs d’ultradreta: ho veiem als EUA, a França, Àustria, Anglaterra…

En aquest context, la pregunta, tal com em va contestar el professor en la presentació, és ¿com podem evitar una nova època de perversitat? No n’hi ha fórmules màgiques, però sí que hi ha una idea clau: tots els éssers humans som dignes de viure la vida i gaudir del nostre món. 

Són els valors humans i el pensament humanístic els únics que poden garantir-nos un món en pau, amb societats persones en estat de benestar. Una de les vies per a adquirir i transmetre aquests valors és l’art i la cultura. Per exemple, l’últim assaig de Balaguer: “El desert i altres palpitacions del nou segle”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *